Vulcanii. Știați că…

0
10269

Vulcanii. Știați că…

• Vulcanii au fost denumiți după zeul roman al focului, Vulcanus;

Sunt mai mult de 1.500 de vulcani activi pe Terra.

Prin vulcani activi se înţeleg acei vulcani care erup cu regularitate, sau au erupt cel puţin o dată în ultimii zece mii de ani.

• Mai mult de 80% din suprafaţa Terrei este de origine vulcanică;

• 90% din activitatea vulcanică are loc în oceane;

Cel mai mare vulcan activ din lume este Mauna Lao din Hawaii (120 km lungime, 50 km lăţime).

• Vulcanul Kilauea din Hawaii aruncă zilnic lavă suficientă pentru a pava 30 km de drum;

• Cel mai înalt vulcan din sistemul solar este Vulcanul Olympus de pe Marte (25 km înălţime).

cercul de focCercul de foc al Pacificului este cea mai întinsă şi activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi existenţi în prezent.

Două treimi din acest cerc se află în insulele aşezate sub formă de arc în Pacificul de Vest, iar restul pe ţărmurile pacifice ale celor două Americi. Cercul de Foc al Pacificului are formă unei potcoave şi este o suprafaţă frecventată de cutremure şi erupţii vulcanice.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic de pe întreg teritoriul României. 

Este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins (Ciomatu) din masivul vulcanic Puciosu (Munţii Harghitei).

• Cea mai dezastruoasă erupţie vulcanică din istoria modernă a fost erupţia din 1815 a Vulcanului Tambora de pe insula indoneziană Sumbawa. Această erupţie a cauzat moartea a 92.000 de persoane (12.000 – din cauza lavei şi 80.000 – din cauza foametei din perioada de după dezastru).

Erupţia a fost atât de puternică, încât a emanat o cantitate foarte mare de cenuşă, care a întunecat cerul timp de câteva luni, ceea ce a făcut ca temperatura să scadă la nivel mondial, din care cauză anul 1816 este numit “anul fără vară“.

vezuviuUn mare vulcan activ de pe continentul european este Vulcanul Vezuviu din Italia.

Ultima sa erupţie a avut loc în 1944, când a provocat zeci de morţi şi pagube în valoare de peste 100 milioane de euro. O altă erupţie este aşteptată în viitorul apropiat, erupţie care ar putea fi devastatoare pentru cei 700.000 de oameni care locuiesc în “zonele morţii” din jurul Vezuviului.

• Vulcanul Vezuviu a fost inactiv secole întregi înaintea marii erupţii din 79 i.Hr, erupţie care a îngropat oraşele Pompei şi Stabiae sub cenuşă, iar oraşul Herculaneum sub un val de noroi.

krakatauCea mai catastrofală erupţie din istorie este cea din 27 august 1883, a Vulcanului Krakatau (din Indonezia).

Zgomotul produs de această erupţie a fost atât de puternic, încât s-a auzit la 4.000 km depărtare, până în Australia. A fost aruncată atât de multă cenuşă în atmosferă, încât, aproape 2 ani, apusul de soare s-a văzut verde şi luna s-a văzut albastră. Această erupţie a emis o energie echivalentă cu 150 de megatone de TNT.

Indexul magnitudinii a fost de 6 VEI, numit şi “colosal”. În comparaţie, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone.

ParicutinVulcanul Paricutin din Mexic este vulcanul cu cea mai rapidă dezvoltare şi cea mai spectaculoasă apariţie.

Vulcanul Paricutin este unic deoarece formarea sa a fost observată de la începuturile sale. Acest vulcan este foarte tânăr şi s-a născut în 1943 astfel: într-o zi s-a descoperit o mică fisură în solul unui lan de porumb; în 24 de ore fisura s-a transformat într-o prăpastie de 25 m lăţime, care apoi s-a deschis, scoţând la suprafaţă cenuşă şi roci incandescente.

În scurt timp, această prăpastie s-a transformat într-un deal de lavă de 10 m înălţime. Vulcanul a fost denumit Paricutin şi a atins înălţimea maximă de 405 m după nouă ani de activitate.

• În apropierea vulcanilor apar gheizere şi vulcani noroioşi;

Vulcanii noroioşi situaţi  în Subcarpații de Curbură din judeţul Buzău sunt o rezervaţie naturală unică  în Europa.

Aici apar numeroase ridicături de pământ sub forma unor cratere cu o circumferinţă care la unele este mică, iar la altele poate ajunge chiar la câţiva metri.

Unele cratere sunt liniştite, altele bolborosind şi revărsând şuvoaie de noroi înspre baza lor. Peisajul zonei este selenar, deosebit de arid, cu numeroase despicături de pământ ce sugerează ideea de secetă.

Sursa: artacunoasterii.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here