“Waiting for August”, de Teodora Ana Mihai, printre cele mai bune documentare din 2014

0
152

Waiting for August“Waiting for August”, de Teodora Ana Mihai, o coproducţie Belgia/România, se numără printre cele mai bune 25 de documentare din 2014, într-un clasament realizat de prestigioasa revistă cinematografică britanică Sight & Sound.

Topul, care reuneşte 25 de lungmetraje din întreaga lume, include producţii şi coproducţii din Statele Unite ale Americii, Filipine, Marea Britanie, Franţa, Portugalia, Africa de Sud, Germania, Italia, Austria, Olanda, Polonia, Argentina, Indonezia, Norvegia şi Danemarca, transmite Mediafax.

Criticii de film lauda activitatea regizoarei Teodora Ana Mihai.

“Waiting for August” a ocupat locul al 16-lea. Criticii de film au afirmat că “debutul regizoarei Teodora Ana Mihai este o uimitoare piesă intimă de observare meşteşugită. Aceasta nu exagerează în lirism şi sfârşeşte prin a fi emoţională, dar şi foarte subtil provocativă, în moduri neaşteptate”.

Filmul “Waiting for August” prezintă povestea Georgianei. Georgiana este  o tânără în vârstă de 15 ani, care stă cu cei şase fraţi ai săi într-o locuinţă socială din Bacău. Mama lor, Liliana, a plecat la muncă în Torino şi se va întoarce în vară. În absenţa mamei, Georgiana devine capul familiei, perioada de adolescenţă fiind brusc încheiată.

Printre filmele incluse în acest top se află şi “20.000 Days on Earth”, de Iain Forsyth şi Jane Pollard, despre rockerul Nick Cave; “Maidan”, de Sergei Loznitsa; “Silvered Water, Syria Self-Portrait”, de Ossama Mohammed; Wiam Simav Bedirxan, şi versiunea scurtă a documentarului “On the Run Tour: Beyonce and Jay Z”, de Jonas Akerlund.

Teodora Ana Mihai s-a născut în 1981, în Bucureşti. Apoi a emigrat în urmă cu 25 de ani din România în Belgia, ţara sa de adopţie. A studiat arta cinematografiei în Statele Unite ale Americii, la Sarah Lawrence College (New York). La întoarcerea în Belgia a realizat “Waiting for August”. Documentarul a impresionat juriile a numeroase festivaluri din Europa, Australia şi America de Nord.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here