Străin în România: Romanii îşi vorbesc de rău ţară. Străinii încearcă să repare asta

0
130

Walter FriedlWalter Friedl a venit prima dată în România în iulie 1989, atunci când a fost numit ataşat comercial al Guvernului austriac, pentru trei ani. Diplomat de carieră, atunci când a ajuns pe pământ românesc venind împreună cu soţia din Africa de Sud, “totul părea incredibil”.

“România arata aşa cum e Coreea de Nord astăzi, totul părea absurd”, îşi aduce aminte austriacul născut, în 1961, la Viena. Fireşte, când s-a întors să se mute aici, totul părea diferit. “Când m-am întors era o situaţie diferită, existau o grămadă de oportunităţi”, spune austriacul.

Pentru Walter Friedl, experienta Revoluţiei din România a fost una de neuitat.

După primul contact cu România, unde şi-a petrecut trei ani lucrând la ambasada Austriei, Walter a plecat. În 2000 locuia în Arabia Saudită, când a decis, împreună cu soţia sa, să ceară transferul în România. În 2002 s-a întors iar în ţara noastră şi a început să lucreze pentru Uniqa Asigurări, în funcţia de director de corporate business.

“În paralel, în timpul liber, am început să construiesc, împreună cu soţia mea, Lacerta Winery. Aceasta funcţionează deja de 10 ani”, a declarat Walter Friedl pentru Ziare.com..

Vinurile Lacerta sunt produse în podgoria Dealu Mare pe un domeniu ce se întinde pe o suprafaţă de 82 hectare.

Compania deţine la Fintesti, judeţul Buzău, o cramă, un salon de degustări şi un magazin de vinuri. Cuvântul “Lacerta” vine din limba latină şi înseamnă “şopârlă”, însemn regăsit pe toate sticlele de vin.

Întrebat care au fost primele trei lucruri care l-au şocat, în România, austriacul a vorbit despre “oportunităţile multe, deschiderea oamenilor şi faptul că am întâlnit oameni motivaţi şi educaţi”.

De când locuieşte în România, a învăţat o lecţie importantă: “Totul se poate schimba. Mai repede decât ai putea crede”.

La romani îl deranjează mentalitatea potrivit căreia tot ce vine din Europa Occidentală sau din Statele Unite este mai bun decât produsele locale. Ei sunt conştienţi de faptul că multe companii multinaţionale aruncă pe piaţa est-europeană produse “de mâna a doua”.

“Produsele româneşti – în special cele care provin din agricultură – sunt la nivel mondial. Eu cred că imaginea produselor româneşti în străinătate este din ce în ce mai bună şi, în curând, “Made în România” va deveni un concept la modă”, spune Walter Friedl. Tot el spune însă că, deocamdată, romanii nu au o părere prea bună despre produsele româneşti.

Atunci când l-am întrebat despre cauzele imaginii negative a ţării noastre în străinătate, omul de afaceri austriac a vorbit despre faptul că, de multe ori, în străinătate, a dat peste romani care vorbesc urât despre ţara lor.

“Din nefericire, am întâlnit romani în străinătate care vorbesc de rău despre România.”

“Uneori fără să aibe habar despre ceea ce se întâmplă în propria lor ţară. Nu sunt deloc mândri de originea lor”, mai spune Walter Friedl.

“Cred cu tărie că acesta este principalul motiv al imaginii negative pe care România o are în străinătate. În plus, mulţi străini care trăiesc în România repara asta.

Adică străinii sunt ambasadori mai buni pentru România decât sunt romanii, pentru că mulţi ‘expati’ iubesc România. Şi înţeleg acest lucru foarte bine”, mai spune austriacul, care este şi preşedinte al “Clubului de Afaceri Austriac la Bucureşti”.

Sursa: m.ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here