Wikipedia. Știați că…?

0
139

WikipediaWikipedia este o enciclopedie pe Internet, editată în colaborare, multilingvă, cu acces gratuit și cu un conținut gratuit, administrată și găzduită de organizația non-profit ”Wikipedia Foundation”. Voluntari din lumea întreagă colaborează și scriu în peste 30 de milioane de articole, în 287 de limbi. Oricine are acces la site poate edita aproape orice articol.

Website-ul a început ca un proiect complementar pentru ”Nupedia”.
Acesta a fost un proiect pentru enciclopedia online, gratuită, scrisă în limba engleză, ale cărui articole au fost scrise de experți și revizuite sub un proces formal. ”Nupedia” a fost fondată pe 9 martie 2000, sub conducerea companiei ”Bomis”. Directorul executiv ”Bomis”, Jimmy Wales și redactorul-șef de la Nupedia, Larry Sanger, au fondat Wikipedia.   Wales este creditat pentru crearea site-ului ca fiind o enciclopedie editabilă de către public; Sanger este creditat pentru strategia de a folosi o aplicație web ”wiki” pentru a populariza ideea, scrie Agerpres.

Wikipedia a fost lansată oficial pe 15 ianuarie 2001 ca o ediție în limba engleză pe adresa www.wikipedia.com. Politica ”punctului de vedere neutru” al enciclopediei a fost codificată în primele luni, inițial, fiind puține reguli, iar site-ul mai sus mentionat opera independent de Nupedia.

Enciclopedia virtuală a câștigat contribuitori de pe Nupedia, din postări pe ”Slashdot” și din indexarea în motoarele de căutare web.

Pe 8 august 2001, Wikipedia avea peste 8.000 de articole. Pe 25 septembrie 2001 ajungea la peste 13.000, iar până la finele anului 2001 numărul a crescut până la aproximativ 20.000 de articole scrise în 18 limbi diferite. Nupedia și Wikipedia au coexistat până în 2003. Atunci serverele vechi au fost închise permanent, iar textul din Nupedia a fost încorporat în cel din urma. Pe 9 septembrie 2007, Wikipedia în limba engleză a trecut de două milioane de articole, astfel ajungând cea mai mare enciclopedie asamblată vreodată, întrecând ”Enciclopedia Yongle” din 1407, care a deținut recordul timp de 600 de ani.

În 2002, Wales a anunțat că site-ul enciclopedic nu va expune reclame în pagină și a schimbat domeniul din .com în .org. În august 2009, enciclopedia în limba engleză a atins trei milioane de articole. În ianuarie 2007, site-ul a intrat pentru prima dată în topul primelor zece website-uri din SUA. Cu 42,9 milioane de vizitatori unici, Wikipedia s-a clasat pe locul 9, depășind ”New York Times”(#10) și ”Apple”(#11). Din februarie 2014, Wikipedia era al șaselea cel mai popular website din lume, cu peste 2,7 miliarde de vizualizări de pagină în fiecare lună. Pe 9 februarie 2014, ”The New York Times” a raportat că site-ul avea 18 miliarde de vizualizări de pagină și aproape 500 de milioane de vizitatori unici lunar.

În zilele noastre, Wikipedia este între primele cinci cele mai populare website-uri din lume.

Ii urmeaza lui Yahoo, Facebook, Microsoft și Google. Este cea mai mare enciclopedie realizată vreodată. Ea ofera oamenilor posibilitatea de a scrie articole în enciclopedie sau de a se cultiva din variația de domenii oferite.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here