World Press Photo: Imigranţii africani cu telefoane mobile sub clar de lună, în top

0
213
World Press Photo
World Press Photo

World Press Photo

O fotografie care arată imigranţi africani sub lumina lunii cu telefoanele mobile îndreptate către cer, în speranţa de a prinde reţeaua, a câştigat titlul de “Fotografia anului” la prestigiosul concurs de fotojurnalism World Press Photo 2014, au anunţat organizatorii, citaţi de AFP.  

Fotografia americanului John Stanmeyer, în care singura sursă de lumină sunt lumina lunii şi ecranele mobilelor ridicate de cei porniţi în căutarea unei vieţi mai bune, a fost făcută în februarie 2013 pe o plajă din Djibouti, loc de tranzit al imigranţilor veniţi din Somalia, Etiopia sau Eritreea.

Imaginea surprinsă de Stanmeyer “deschide discuţia asupra multor alte subiecte: tehnologie, mondializare, imigraţie, sărăcie, alienare, umanitate”, a declarat o membră a juriului, Jillian Edelstein.

Plină de demnitate

Mai mult, fotografia îi pune într-o lumină diferită pe imigranţi: aceştia “apar în atâtea fotografii murdari şi demni de milă, dar această fotografie nu este atât romantică pe cât este de plină de demnitate”, a spus la rândul său Susan Linfield, o altă membră a juriului prezidat de Gary Knight, de la agenţia fotografică VII.

John Stanmeyer lucrează pentru VII şi a făcut fotografia premiată pentru National Geographic. Fotograful se axează mai ales pe subiecte care ţin de nedreptăţile sociale, sărăciea şi drepturile omului şi a făcut numeroase călătorii în Asia şi Africa, unde a surprins mai ales ravagiile produse de tsunami şi de războiul civil din Sudan.

Out of Africa

World Press Photo

Între fotografiile premiate se numără şi una realizată în satul maramureşan Breb. Fotografia, care prezintă o familie locală strângând o căpiţă de fân, a fost realizată în vara lui 2012 de fotografa de origine azeră Rena Effendi şi a obţinut locul trei la categoria “Portrete observate”.

Juriul a ales din aproape 100.000 de fotografii înscrise în concurs de 5.754 de fotografi din 132 de ţări, dintre care au primit recompense 53 de fotografi din 25 de ţări, la nouă categorii.

Citește și:

Iulian Zâmbrean, în Festivalul “Imaginaria, fotografia en primavera” din Castellon
Apariţie divină. “Odată ce am văzut fotografia pe ecran am recunoscut-o imediat pe Madonna
O imagine din Munții Rodnei, în competiția National Geographic pentru fotografia lunii
Fotografia unui bistrițean, declarată de National Geographic una dintre cele mai spectaculoase instantanee

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here