Cum să „te laşi“ de zahăr: metode de „dezintoxicare“ de la nutriţionişti

0
98
”Noua nicotină“, „pericolul ascuns“, „otrava dulce“ – zahărul este încă un drog al zilelor noastre. Armele medicilor nutriţionişti sunt îndreptate împotriva lui.

zahărulDacă ai gusta oricare dintre mâncărurile procesate, de la cereale pentru dimineaţă la iaurt fără grăsimi şi chiar pâine feliată, înainte ca ele să fie „aromatizate“, cu siguranţă nu le-ai mai mânca niciodată. Cel puţin aşa susţine jurnalistul american Michael Moss, premiat cu Pulitzer, de la „The New York Times“, după ce a vizitat mai multe companii producătoare de alimente şi a făcut şi câteva degustări la finalul procesării.

„Cerealele pentru dimineaţă destinate copiilor au un gust de metal înainte de a li se adăuga zahărul şi sarea. Este gustul specific alimentelor procesate. De altfel, acesta este scopul zahărului: de a masca gustul metalic“, a recunoscut cercetătorul-şef al uneia dintre cele mai mari companii producătoare de cereale pentru micul dejun din SUA lui Michael Moss, potrivit cărţii acestuia „Sare. Zahăr. Grăsimi. Cum ne-au agăţat giganţii din industria alimentară“ („Salt. Sugar. Fat. How the Food Giants Hooked Us“).

În acest context, în care nu doar dulciurile, ci majoritatea alimentelor procesate au în compoziţie zahăr, nu e de mirare că am devenit, în număr tot mai mare în ultimii ani, dependenţi de „otrava dulce“. De altfel, zahărul este astăzi noua ţintă a nutriţioniştilor, care spun că adicţia de dulce este cel puţin la fel de nocivă ca aceea de ţigări.

„Aş mânca ceva dulce“

Pofta de ceva dulce, care apare cam din oră în oră; nevoia de a mânca îngheţată sau ciocolată atunci când suntem deprimaţi. Acestea sunt o parte dintre semnele că suntem dependenţi de zahăr.

„Zahărul – mai precis glucoza – este combustibilul cu care funcţionează creierul.”

“Celulele cerebrale au nevoie de zahăr pentru a ne da nouă energie. Dar, pe de altă parte, este şi ceva care duce la producerea în organism a stării de bine, prin stimularea opioidelor, aşa-numitele morfine naturale. Avem şi nişte hormoni care ne dau nouă starea de bine şi care sunt stimulaţi excesiv după consumul de zahăr. Este vorba despre serotonină, hormonul bunei dispoziţii, şi dopamină – hormonul motivaţiei; aceiaşi care sunt implicaţi în instalarea dependenţei de droguri sau de nicotină“, explică medicul Anamaria Iulian, nutriţionist al copiilor (frumossisanatos.ro).

Efectul este evident: imediat după ce am mâncat ceva dulce ne simţim bine.

Dar la interval de aproximativ o oră după consumul unei ciocolate, de exemplu, vom simţi că suntem şi mai obosiţi şi că ne concentrăm şi mai greu decât înainte. Ce se întâmplă? „Iniţial, după ce mâncăm ceva dulce, creşte zahărul din sânge foarte mult; după care vine insulina, pe care noi o numim «bucătăreasa» organismului, scoate zahărul în exces. De aceea, la o oră după ce-am mâncat o ciocolată, va trebui să mai mâncăm ceva dulce. Şi tot aşa, pe tot parcursul zilei“, potrivit nutriţionistei.

Mame dependente, copii asemenea

Majoritatea copiilor cu probleme de greutate care ajung la nutriţionist sunt dependenţi de zahăr. Dar aceasta nu este cea mai mare problemă, spune dr. Anamaria Iulian. „Mamele au şi ele o mare adicţie faţă de dulce. Ele nu înţeleg de ce este nevoie de această interdicţie: a nu da copilului niciun fel de produs îndulcit cu zahăr“.

„Nu înlocuiţi zahărul cu niciun alt îndulcitor, nici măcar cu miere. Aceştia «hrănesc» dependenţa de gustul dulce“, spune Anamaria Iulian, nutriţionist al copiilor.

„Dezintoxicarea“, în două săptămâni

Omul nu se naşte cu o apetenţă pentru dulce, acest gust îl dobândeşte în timp. „Un aport foarte important în acest sens îl au părinţii care îşi premiază copiii, în loc de o vorbă bună sau de mai mult timp acordat lor, cu ceva dulce“, precizează nutriţionista Anamaria Iulian.

„Am avut un pacient pe care l-am tratat mai mulţi ani. El obişnuia să mănânce un cozonac întreg cu ciocolată din comerţ atunci când era stresat. Acesta era un caz grav de dependenţă de zahăr“, povesteşte medicul psihiatru Charles Raison, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Emory, citat de CNN.

Spre deosebire de alte tipuri de dependenţă, însă, cea de zahăr se tratează cel mai uşor, spun nutriţioniştii. „Pentru că organismul nostru nu are nevoie de zahăr pentru a funcţiona şi pentru că gustul este cel mai educabil dintre simţuri, ne putem dezvăţa de acest obicei mâncând, pentru început, din ce în ce mai puţin dulce“, recomandă medicul.

Cafea fără zahăr

Persoanele cu cazuri grave de dependenţă nu vor putea face faţă cu uşurinţă renunţării complete la zahăr, ci vor ajunge să mănânce dulciuri pe ascuns, după cum arată experienţa specialiştilor în nutriţie. De aceea, putem începe prin a bea cafeaua mai întâi cu o singură linguriţă de zahăr, apoi total fără zahăr.

În plus, atunci când ne este poftă de ceva dulce, în primele zile de „detoxifiere“ ar trebui să încercăm o ciocolată amăruie, dar nu cu 85% cacao şi fără zahăr, ci să alegem una cu o cantitate mai mică din „otrava albă“. După numai trei zile de băut cafeaua neagră, vom observa nu numai că orice adaos de zahăr ulterior ne va face să o resimţim ca fiind prea dulce, dar şi că alimente precum broccoli sau morcovii şi roşiile au un gust cu mult mai dulce decât ni-l aminteam. Iar în numai două săptămâni, nevoia de dulce va scădea dramatic, sunt de părere nutriţioniştii.

Sursa: Adevărul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here