Zâmbetul ca stil de viață

0
437

copilas frumos zâmbetulZâmbetul destinde atmosfera, ne face mai atrăgători și îi bucură pe cei din jurul nostru – El relaxează și influențează starea psihică a oamenilor – Are rol social și influențează felul în care suntem percepuți de cei din jur

Pentru o literatură simplistă, idealistă, zâmbetul este apanajul mamelor. De fapt, nu este așa. Zâmbetul este o artă. Și aș spune că devine o capacitate.

Din punct de vedere a științei care studiază semnele întrebuințate în cadrul vieții sociale, zâmbetul indică deschidere, empatie, recunoștere, bunătate, căldură sufletească, seninătate. Doi oameni care își zâmbesc își transmit toate aceste stări, trăiri. Părinții care zâmbesc cresc copii care zâmbesc vieții.

Un zâmbet nu reprezintă doar modalitatea prin care arătăm că ceva anume ne face plăcere, un indicator al fericirii. Zâmbetul are un rol social mai important decât ne putem imagina, un simplu surâs influențând în măsură destul de mare felul în care suntem percepuți din cei din jur.

Zâmbetul sincer

Oamenii au mai multă încredere într-o persoană care zâmbește, considerând automat că aceasta este generoasă și înțelegătoare. Un studiu din 2007, realizat în Marea Britanie, de psihologul Marc Mehu, a arătat că un surâs catalogat ca fiind sincer, așa-numitul zâmbet „Duchenne“, declanșează dorința de a ne încrede în persoana care ne gratulează cu un asemenea gest de bunăvoință. Zâmbetul arată că suntem mai dispuși la cooperare și că putem fi abordați cu succes pentru a ne implica în rezolvarea unei probleme.

Zâmbetul vinovat

Un zâmbet îi face pe cei din jur să fie mai îngăduitori atunci când încălcăm reguli sociale general acceptate. În această situație, contează ca zâmbetul să fie înțeles ca o scuză sau o încercare de a cere iertare pentru neplăcerea produsă. O cercetare condusă de psihologii La France și Hecht în 1995 a arătat că avem tendința de a fi mult mai indulgenți cu persoanele care schițează un zâmbet după ce greșesc, spre deosebire de modul în care reacționăm atunci când nu există un astfel de răspuns din partea „vinovatului“ descoperit.

Zâmbetul tău îi poate bucura pe ceilalți

Persoanele apropiate sufletului tău rezonează cu starea ta de spirit. Dacă ești supărat, fără poftă de viață, cu siguranță le vei transmite această proastă dispoziție celor care se află în preajma ta.

Atunci când cineva drag îți face o surpriză, așteaptă, în mod cert, să îți citească bucuria pe chip. O mulțumire verbală nu poate egala un zâmbet sau un chip luminat de fericire. De aceea, trebuie să arătăm familiei, prietenilor cât de mult îi apreciem, chiar și atunci când suntem triști. În acest fel, le dovedim faptul că ei au puterea de a ne înveseli, indiferent de ceea ce se întâmplă.

Zâmbetul este o comoară pentru sistemul nervos

Numeroase studii realizate în ultimii ani au demonstrat faptul că zâmbetul influențează starea psihică a oamenilor. Mușchii faciali care îl declanșează trimit o serie de semnale pozitive creierului. Astfel, sunt activate emoțiile legate de starea de fericire, chiar și atunci când schițăm un zâmbet care pare a fi ușor forțat.

Zâmbetul care relaxează

Chiar dacă pare greu de crezut, putem să ne inducem o stare de bine atunci când suntem supărați sau deprimați prin simpla exersare a zâmbetului. Bineînțeles, nu este o regulă care se aplică indiferent de situație, dar funcționează, dacă luăm în considerare concluzia la care a ajuns omul de ştiință  Matthew E.Ansfield în 2007.

Zâmbetul ne face mai atrăgători

În general, persoanele care zâmbesc sunt considerate mai atrăgătoare, dar acest lucru se schimbă atunci când zâmbetul este folosit pentru a ne apropia de o persoană necunoscută. Zâmbetul, prin definiție, este normă lingvistică de viață, de iubire.

Se știe că ființa umană este o ființă de relație. Are nevoie să fie acceptată de cineva. Astfel, în primii ani de viață ai copilului, mama trebuie să zâmbească mereu.

Veselia vindecă – Zâmbește!

Te invit să citești alte articole cu teme conexe aici.

Editat Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here