Zâmbim pentru a exprima bucurie și starea de bine

0
109

bau

Zâmbim pentru a exprima bucurie și starea de bine

Ştiaţi că zâmbetul poate fi un element de predicţie pentru durata vieţii sau că un simplu zâmbet are un efect semnificativ asupra stării de bine? Pregătiţi-vă să vă folosiţi muşchii faciali pe măsură ce aflaţi mai multe despre acest comportament contagios”, spune Ron Gutman pe Ted.com.

Vestea bună e că ne naștem zâmbind.

Fătul pare să zâmbească în uter. Când se nasc, copiii continuă să zâmbească. Chiar și copiii orbi zâmbesc la auzul vocii umane. Zâmbetul este una dintre cele mai răspândite expresii umane.

În cercetările sale din Papua Noua Guinee, Paul Ekman, cel mai renumit cercetător al expresiilor faciale, a descoperit că membrii tribului Fore – care erau total deconectați de cultura vestică și erau cunoscuți pentru ritualurile neobișnuite de canibalism – corelau zâmbetul cu exact aceleași tipuri de situații ca și noi.

Din Noua Guinee până la Hollywood sau la arta modernă din Beijing, zâmbim pentru a exprima bucurie și starea de bine.

Când sunteți în preajma unui copil care zâmbește, v-ați întrebat de ce zâmbiți și voi? Un studiu recent al Universității Uppsala din Suedia a arătat că e foarte greu să fii încruntat când privești pe altcineva zâmbind. De ce? Pentru că zâmbetul e transmisibil și anulează controlul pe care îl avem asupra mușchilor faciali.

Într-un studiu despre imitarea zâmbetului al Universității Clermont-Ferrand din Franța, persoanele trebuiau să stabilească dacă un zâmbet era autentic sau forțat ținând un creion în gură pentru a bloca mușchii zâmbetului.

Fără creion, persoanele au putut evalua corect rezultatele. Cu creionul în gură însă, când nu puteau imita zâmbetul pe care îl vedeau, evaluarea le era afectată.

Cercetătorii britanici au descoperit că un singur zâmbet poate genera același nivel de stimulare cerebrală ca 2.000 de tablete de ciocolată. Același studiu afirmă că zâmbetul induce aceeași satisfacție ca atunci când primești 16.000 de lire bani gheață. Asta înseamnă 25.000$ pentru un zâmbet. Nu-i rău deloc. Gândiți-vă așa: 25000$ înmulțit cu 400… asta înseamnă că mulți copii se simt precum Mark Zuckerberg.

Zâmbetul te poate face mai sănătos.

Reduce nivelul hormonilor care induc stresul, precum cortizol, adrenalină şi dopamină, şi creşte nivelul hormonilor precum endorfina, reducând totodată presiunea sangvină. Zâmbetul ne poate face să fim mai atrăgători pentru ceilalţi. Mai mult, atunci când zâmbeşti nu pari doar mai agreabil şi gentil, ci şi mai competent.

Aşadar, oricând vrei să arăţi minunat şi să pari competent, oricând vrei să reduci stresul şi să-ţi îmbunătăţeşti căsnicia, când vrei să te simţi de parcă ai mâncat multă ciocolată, dar fără caloriile aferente, sau de parcă ai găsit 25000 de dolari  într-un buzunar al unei haine, sau când vrei să ai acces la o super-putere care îi ajută pe cei din jur şi pe tine să trăiţi mai mult, mai sănătos şi mai fericiţi: zâmbiţi !

Sursa: Financiarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here