“Zâmbiți vă rog…”, este Ziua mondială a zâmbetului

2
4240

daisy smile smSe spune că dacă ai o zi proastă, un zâmbet poate aduce soarele pe strada ta, așa că măcar de Ziua mondială a zâmbetului să nu te zgârcești la acest capitol. Cine știe cui îi vei face o bucurie, te costă doar un surâs…

Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată în prima zi de vineri a lunii octombrie. Ziua a fost inițiată de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii “feței zâmbitoare” (smiley face), în 1963, reprezentând un buton galben cu două puncte și o paranteză “închisă”. Astăzi oamenii din toată lumea îl folosesc cu scopul de a-și exterioriza emoțiile pozitive, relatează Agerpres.

Într-un interviu Harvey Ball mărturisea: “Niciodată în istoria omenirii și a artei nu a fost nimic ce ar aduce atâta bucurie, fericire și plăcere tuturor! Nu a fost creat nimic simplu, dar pe înțelesul tuturor!”

Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.

Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului.

harvey-ballMarcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.

În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane.

În calendarul anual există încă o zi dedicată râsului celebrată în prima duminică a lunii mai.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

2 COMENTARII

 1. Zâmbeşte…
  de Gavriil Stiharul

  Zâmbeşte braţelor sleite de puteri,
  se vor întinde să prindă licurici;
  zâmbeşte pleoapelor învinse de dureri,
  se vor tămădui fără cicatrici.

  Zâmbeşte cerului nopţii înnourat
  îţi va trimite razele de lună;
  zâmbeşte soarelui cel de curând plecat,
  se va-ntoarce să-ţi spună noapte bună.

  Zâmbeşte toamna tufelor de liliac,
  vor găsi puteri să mai dea în floare;
  zâmbeşte frunzelor desprinse din copac,
  aripi de înger se vor cerne-n zare.

  Zâmbeşte aproapelui ce nu te vede,
  o lumină nouă în el va străluci;
  zâmbeşte omului care nu mai crede
  zâmbetul viu prin el se va sfinţi.

  Cu-n zâmbet ţii în zbor frunzele ce cad,
  cu-n zâmbet ţii în zbor puf de păpădii,
  cu-n zâmbet ţii pe boltă şi stelele ce ard,
  roadele pe pomi şi strugurii pe vii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here