Zamolxe și poporul dac

Zalmoxe , zeul care le dădea putere  dacilor

0
69
Zamolxe- Dacia
Zamolxe- Dacia

Zamolxe , zeul care le dădea putere  dacilor

Zamolxe -Istoria ne spune că dacii au fost oameni viteji, incisivi și exuberanți, cei care au trăit simplu, dar care au respectat Divinitatea și cultul lor. Ei au populat părțile Traciei și erau de neînvins în lupte. Decebal după cum știm, a fost cel mai temut dușman al Romei Antice.

„Decebal, regele dacilor, era priceput în ale războaielor şi iscusit la faptă, ştiind când să năvălească şi când să se retragă la timp, meşter în a întinde curse, viteaz în luptă, ştiind a se folosi cu dibăcie de o victorie şi a scăpa cu bine dintr-o înfrângere: pentru cari lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut”, relata Dio Cassius, în Istorii, volumele în care a descris războaiele daco-romane.

Zamolxe – preot, zeu sau sclav?

Zamolxis, considerat divinitatea supemă a dacilor, a fost unul dintre personajele fabuloase ale Antichităţii. Zeu al dacilor sau mare înţelept, prooroc sau sclav, în jurul numelui său au fost create numeroase controverse. Zamolxe i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritori. Dacii „se credeau nemuritori”, datorită zeului lor Zamolxis, afirma Herodot, în „Istorii”, în urmă cu aproape două milenii şi jumătate. „Îi învăţa că nici el, nici oaspeţii lui şi nici urmaşii acestora în veac nu vor muri, ci se vor muta numai într-un loc unde, trăind de-a pururi, vor avea parte de toate bunătăţile”, scria Herodot, într-un fragment din Istorii.

 

Zamolxe și poporul dac

Zamolxe era un zeu batran,
Ce citea in sufletul vechiului roman.
Sfinxul veghea duiosul popor,
Lupoaica alăpta in vazul tuturor.

Cand Decebal ajunse rege
Si dacii erau niste oameni cumpliți.
Fierbea sângele aprig în ei
Să-și apere plaiurile de lei.

Fecioarele lor urmașe ale Evei,
Cu lungi șuvițe blonde si brunete,
Spălau la râu iile de daci
Si erau ca florile subțiri de nard.

Pe plaiurile de la nord de Dunăre
Curgea vinul in butoi,
Si luptele erau plătite
Cu viețile acelor eroi.

Din volumul de poezii Flori de lotus, Autoare Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here