De unde provine culoarea albă a zăpezii?

0
1077

zăpadaOdată cu apariția temperaturilor scăzute, a aerului rece și în definitv a anotimpului de iarnă, putem vorbi și despre zăpada, elementul definitoriu al sezonului rece.

Conform http://www.wikipedia.org˶ zăpada (numită și omăt sau nea) este o formă solidă de precipitație. Aceasta nu este nimic altceva decât apă înghețată, aflată în stare cristalină constând dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă. Căderea precipitațiilor sub formă de zăpadă se numește „ninsoare”. Deoarece este compusă din particule mici, zăpada este un material granular. Are o structură deschisă și moale, cu o densitate scăzută. Supusă unei presiuni, densitatea zăpezii poate crește, așa cum se întâmplă de exemplu în straturile inferioare ale unei cantități mari de zăpadă.˝

Din cele relatate mai sus, am aflat ce este și cum se manifestă zăpada.

Însă, v-ați întrebat vreodată de ce are tocmai culoarea albă?

Ei bine, potrivit http://www.descopera.ro, ˶zăpada constă din nenumărate cristale (fulgi de zăpadă) poziţionate laolaltă. Când fotonii razelor de lumină intră în cristalele de la suprafaţa stratului de zăpadă, ei se răsfrâng asupra tuturor cristalelor creându-se astfel un fenomen optic complex în urma căruia toată zăpada pare de culoare albă.˝

Așadar, întrucât toate moleculele sale reflectă tot spectrul culorilor luminii solare, zăpada capătă cu ușurință albul imaculat.

Nici o culoare singulară nu poate fi absorbită selectiv de zăpadă. Spre deosebire de zăpadă şi gheaţă care sunt forme de apă solidificată, apa în formă lichidă reflectă foarte slab lumina.

Atunci când lumina care direct pe apă, acesta este absorbită aproape total, căci apa lichidă este prin definiţie transparentă şi cum lumina nu este reflectată la suprafaţa ei, apa este incoloră.

˶Zăpada constă din nenumărate cristale (fulgi de zăpadă) poziţionate laolaltă. Când fotonii razelor de lumină intră în cristalele de la suprafaţa stratului de zăpadă, ei se răsfrâng asupra tuturor cristalelor creându-se astfel un fenomen optic complex în urma căruia toată zăpada pare de culoare albă˝, mai relatează cei de la http://www.descopera.ro.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here