Zapping prin științe – Frankensteinul modern: progresele grefei

0
22

Zapping prin științe – Frankensteinul modern: progresele grefei
Omul peticit
Dacă ne putem îndoi de succesul operaţiei – sau chiar de realitatea sa – una dintre primele descrieri ale unei grefe de organ datează din secolul al lll-lea.

Se spune că Sfinţii Cosma şi Damian, patronii chirurgilor, au înlocuit piciorul canceros al unui diacon cu acela al unui etiopian decedat cu puţin timp înainte. Anecdota, relatată de lacopo da Varagine în Legenda aurită (1275), este reprezentată pe o frescă de Fra Angelico.

 

Reprezentare a unei grefe a piciorului la sfârșitul secolului al XV-lea.
Ca să fii sigur, fă-o singur
Primele cazuri plauzibile de grefe reuşite datează din secolul al XVI-lea în Europa, dar probabil din anii 800 î.Hr. în India. Este vorba despre autogrefe, în care ţesutul grefat (piele sau carne) este prelevat direct de la primitor.

Învățarea din eșecuri

Majoritatea primelor tentative de alogrefă (între indivizi din aceeaşi specie) sau de xenogrefă (între specii diferite) s-au soldat cu eşecuri, provocând moartea primitorului din cauza respingerii grefonului. În secolul al XlX-lea, Mathieu Jaboulay, pionier al grefei, realizează mai multe experimente de grefă de rinichi prelevaţi de la animale (porc, oaie) pe paciente cu insuficienţă renală: toate decedează.

Proteina regretului

Progresele imunologiei au permis treptat rezolvarea problemelor de respingere. Începând din anii ’40, Peter Medawar studiază fenomenele de respingere şi de tolerare. Primeşte Premiul Nobel în 1960. În 1952, Jean Dausset evidenţiază sistemul HLA (Human Leucocyt Antigen), echivalentul grupelor de sânge pentru ţesuturi şi organe. Dar aceste „grupe de ţesut” sunt mult mai complexe şi şansele de a găsi un donator compatibil cu primitorul sunt minime.

Atunci, există două soluţii: alegerea unui donator din rândul rudelor apropiate – ideal fiind cazul fraţilor gemeni, identici din punct de vedere genetic – sau administrarea unui tratament imunosupresiv la primitor, care să prevină respingerea.

În 1958, Dausset publică, împreună cu Jean Bernard, rezultatele cercetărilor sale legate de sistemul HLA sau complexul major de histocompatibilitate (CMH) şi rolul său în fenomenele de respingere.

De la grefă la transplant

La începutul secolului XX, Alexis Carrel, elevul medicului Mathieu Jaboulay, dezvoltă tehnica suturii vaselor sau anastomoza, indispensabilă în orice transplant de organ. Spre deosebire de grefă, transplantul necesită într- adevăr „relegarea” sistemului vascular al noului organ la primitor. Această descoperire îi va aduce lui Carrel Premiul Nobel, în 1912.

Primul succes

În 7 decembrie 1905, austriacul Eduard Zirm realizează prima grefă de cornee încununată cu succes. În 1954, americanul Joseph Murray reușește să facă un transplant renal între doi frați gemeni și, în 1959, francezul Jean Hamburger realizează aceeași operație între gemeni falși, primitorul făcând, în prealabil, un tratament imunodepresiv prin iradiere.

O inimă nou-nouță

Primul transplant cardiac este realizat în 1967, de către medicul sud-african Christiaan Barnard,.dar primitorul decedează după 18 zile din cauza unei pneumonii, consecinţă a tratamentului imunosupresiv.

Succesele grefei


Evoluţia tehnicilor chirurgicale şi medicale a dus, în ultimii ani, la realizarea unor grefe spectaculoase, mai ales la mâini şi la faţă. Prima grefă parţială a feţei a fost realizată în 2005, la Amiens, de către profesorul Bernard Devauchelle. În 2008 a avut loc la München primul transplant al ambelor braţe. În 2015, o echipă newyorkeză a realizat grefa facială cea mai completă până în zilele noastre, pe un pompier voluntar desfigurat în timpul unui incendiu.

Operaţie de transplant de ficat.

Alte articole puteți găsi și aici.

Zapping prin științe, Ivan Kiriow și Léa Milsent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here