Zațul de cafea, biocombustibil nepoluant – GALERIE FOTO

0
172

zațul de cafea

Orice grădinar știe cât e de valoros zațul de cafea, ca îngrășământ natural. Dar mai nou s-a descoperit că, ceea ce noi toți aruncăm după ce ne facem cafeaua, reprezintă și un excelent biocombustibil nepoluant. 

Zațul de cafea – îngrășământ natural

O firmă din Marea Britanie numită Bio-Bean transformă anual 50.000 de tone de zaț de cafea în peleți. Peleții sunt un combustibil natural care arde fără a produce emisii de carbon. Încă de la înființarea sa, în 2014, firma a lansat un serviciu de colectare a zațului de cafea de pe teritoriul întregii țări şi a deschis o fabrică de reciclare a acestuia, relatează Rador.

zat-cafea

Peleții naturali rezultați sunt folosiți în principal pentru alimentarea de centrale termice şi boilere industriale. Compania reușește să recicleze în jur de 10% din zațul de cafea din Marea Britanie, cu ajutorul căruia poate furniza energia echivalentă alimentării a 15.000 de locuințe.

Citiți și PUFULIȚA – Planta medicinală eficientă în afecțiuni hepatice și renale.

Combustibilul pe bază de zaț de cafea are o putere calorică mai mare decât a lemnului. Costurile reciclării sunt mult mai mici decât în cazul altor reziduuri naturale. Colectarea lui este binevenită şi pentru patronii de cafenele sau restaurante, care pot astfel că scape de grija gestionării deșeurilor.

costa_173-large_trans3480unuu8ufsxdsay1n7mpnedauulyqm4gohabma9oa

Alte posibile utilizări ale zațului de cafea

Compania se gândește şi la alte utilizări ale zațului de cafea. De exemplu, producerea de brichete pentru grătar sau pentru şeminee, precum şi obținerea unor combustibili lichizi similiari biodiesel-ului.

Fondatorul companiei, Arthur Kay, a declarat că visul său este să poată alimenta autobuzele din Londra cu combustibilii pe bază de cafea şi estimează că zațul produs în oraș ar fi suficient.

lampa-filtre-cafea

Trebuie spus că mai există şi alte inițiative care au la bază reciclarea reziduurilor produse în urma consumului de cafea, cum ar fi utilizarea filtrelor.

Vilma Farrel, o fostă jurnalistă din Brazilia care acum locuiește la New York, a devenit celebră datorită lămpilor şi veiozelor pe care le confecționează cu ajutorul filtrelor de cafea folosite. Ea le colectează personal din restaurante şi apoi le colorează cu acuarele.

Ana Grama

Citiți și Idei geniale care au schimbat omenirea – Cafeaua și ceaiul.