Cine ştie rãspunde! Cum zboară păsările?

0
1996

Zborul reprezinta miscarea prin care păsările bat din aripi cu ajutorul unor muşchi pectorali puternici: când împing cu aripile aerul în jos, se ridică; când împing aerul spre spate, înaintează. Când se înalţă, ţin aripile cu penele răsfirate, pentru a tăia aerul, iar ca să coboare penele aripilor sunt strânse, pentru a-l împinge în jos.

Aripile au forme diferite.

Formele diferite ale aripilor fac posibile diferite tipuri de zbor: aripile ample şi largi ale acvilelor sau ale vulturilor le permit acestora să ajungă la înălţimi apreciabile şi să planeze, exploatând curenţii de aer; aripile înguste şi ascuţite ale rândunelelor sunt adaptate zborurilor rapide şi continue, în timp ce aripile mari şi rotunjite ale fazanilor sunt potrivite  pentru zboruri rapide dar scurte. Unele păsări, cum sunt raţele, trebuie să-şi mişte în continuu aripile pentru a-şi putea susţine greutatea corpului; altele, mai mici, alternează zborul cu bătaie de aripi, cu zborul planat.

zborul pasarilorPasărea colibri, în schimb, practică un zbor vibrat, mişcându-şi aripile rigide cu o frecvenţă foarte mare.

Nu doar zborul

Pe lângă zbor, păsările se pot mişca şi în alte feluri pentru a-şi căuta hrana sau pentru a fugi de pericole: unele păşesc sau ţopăie, altele aleargă iar unele chiar înoată.

Cine, Cum, Când – Toate păsările zboară?
Deşi dotate cu aripi, unele păsări nu sunt în stare să zboare. Struţul, de exemplu, scapă de prădători datorită talentului său de mare  alergător: el poate atinge o viteză de 65 km/h. Aripile pinguinului s-au transformat în înotătoare. Pasărea kiwi are nişte aripi mici şi rudimentare, ascunse între pene şi fulgi. Găina abia reuşeşte să zburătăcească deasupra pământului.pasarea kiwiCaracteristici

Toate păsările sunt acoperite cu pene; au două aripi şi un cioc fără dinţi; cele mai multe au labele acoperite cu solzi.

Cum este făcută o pană?

Penele sunt făcute din cheratină, o substanţă flexibilă care se găseşte şi în unghii, în firele de păr şi în coarne. Pe axa centrală a penei sunt sudate sute de apendice, numite barbe, care formează o suprafaţă compactă şi care sunt ţinute împreună de nişte cârlige minuscule.

Observă desenul de mai jos şi reprodu pe o foaie de hârtie subţire diferitele tipuri de pene. Colorează-le, decupează-le şi încearcă să compui şi tu o aripă, aranjându-le în modul cel mai potrivit.

penePenele lungi şi tari se găsesc la marginile aripilor. Penele acoperitoare, suprapuse ca nişte ţigle, dau forma corpului şi a aripilor, făcându-le impermeabile. Fulgii, scurţi şi moi, sunt în contact cu pielea şi menţin căldura corpului.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here