Zece beneficii pe care ni le aduc căpșunile

0
411

capsunilePe lângă savoarea pe care o au căpșunile, o adevărată bucurie pentru papilele gustative, aceste fructe de sezon au și numeroase beneficii pentru organism.

Mediafax trece în revistă zece motive pentru care căpșunile ar trebui incluse în meniul zilnic.

1. Întăresc sistemul imunitar

“Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C”, spune dieteticianul Madeleine Edwards, citată de Best Health în pagina electronică. O porţie conţine 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietățile de stimulare a imunității organismului, fiind în același timp un antioxidant eficient.

2. Ajută la menținerea unei vederi sănătoase

Proprietățile antioxidante ale căpșunilor previn apariția cataractei, iar compoziția mare de vitamine protejează împotriva radiațiilor solare şi îmbunătățește corneea şi retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C în doze exagerate ar putea crește riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor peste 65 de ani. Dar numai dacă sunt preluate din suplimente şi nu din fructe sau legume.

3. Luptă împotriva cancerului

Căpșunile conțin antioxidanții luteină şi zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. “A fost demonstrat că acidul elagic are proprietăți anti-cancer”, a declarat Madeleine Edwards.

4. Întârzie apariția ridurilor

Vitamina C găsită în căpșuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiății pielii. Iar conform cercetătorilor Universității Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariției ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol

Fitochimicalele din căpșuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor.  Consumul căpșunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantități mari, se pot depune pe pereții arterelor.

Citiți și Colesterolul, pe înțelesul tuturor.

6. Căpșunile reduc inflamațiile

Căpşunile au proprietatea de a reduce inflamațiile articulațiilor, care ar putea provoca artrită. De asemenea, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health, femeile care mănâncă 16 căpșuni pe săptămână sunt cu 14% mai puțin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive(CRP).

7. Mențin o valoare normală a presiunii sângelui

O porție de căpșuni conține 134 mg de potasiu şi ajută la menținerea presiunii sângelui la nivel normal, acționând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamația şi presiunea sângelui, căpșunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.

8. Sporesc numărul de fibre

Căpșunile conțin 2 g de fibre pe porție, esențiale pentru o digestie sănătoasă. Absența lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpșunile consumate cu moderație luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.

Citiți și Cum ajută fibrele digestia.

9. Țin greutatea sub control

Căpșunile au un conținut redus de sodiu, zahăr şi calorii (în jur de 28 kCal pe porţie).

“Căpșunile conțin zaharuri naturale, dar care nu depășesc 4 g pe porţie, în timp ce totalul conținutului de carbohidrați este echivalent cu mai puțin de o jumătate de felie de pâine. Triplaţi-vă porția şi veți avea o gustare cu mai puțin de 100 de calorii – şi cu mult mai sănătoasă decât snack-urile cu același număr de calorii”, spune dieteticianul Edwards.

10. Căpșunile sunt sănătoase în perioada prenatală

Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpșunile conținând 21 mg pe porție. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here