Zece idei care au schimbat lumea

0
309
idei care au schimbat lumeaCâte inovații există astăzi care ne fac viața mai ușoară? Care sunt lucrurile de care avem cu adevărat nevoie și care sunt cele de care ne putem lipsi?

CNN.com/Europe a publicat o listă cu cele mai importante idei care au revoluțiobnat lumea și care se reflectă și astăzi în modul în care ne desfășurăm viața și gândim.

Agricultura

Deși ordinea este aleatorie, începem cu agricultura.

Revoluția neolitică, care a avut loc acum aproximativ paisprezece mii de ani în urmă, este perioada în care societățile de vânători și culegători au devenit sedentari și au început să desfășoate activități agricole și să domesticească animalele.  Astfel s-au  constituit așezări durabile, care apoi au evoluat spre forme de guvernare specifice.

Subconștientul

Sigmund Freud, părintele psihanalizei a demonstrat cum comportamentul uman nu este întotdeauna dominat de gânduri conștiente și că, în anumite situații, subconștientul,acolo unde sunt stocate toate trăirile și lucrurile reprimate, de care nu ne dam seama generează multe stări emoționale pe care le experimentăm în viața de zi ci zi.

E=mc2

Probabil cea mai cunoscută ecuație din lume aparține lui Einstein și este E=mc2. Extrasă din teroria relativității formulată de savant, aceasta spune că mici cantități de masă pot fi convertite în cantități uriașe de energie. Teoria a avut un imapact major asupra dezvoltării unor ramuri industriale; ea a redus din dependența de combustibili fosili și dezvoltând energia nucleară.

Vaccinurile

Protejează populația globului de boli comune care, au pus odată viața sub semnul întrebării dar și de maladiile secolului XXI. Originea vaccinării datează undeva în secolul XVII, în India când se utiliza o pudră extrasă din țesuri de la bolnavii de variolă, pentru a-i proteja pe cei sănătoși.

Drepturilor omului

Deși conceptul drepturilor omului există de secole, primele repere moderne au fost reafirmate odată cu “Declarația Universală a Drepturilor Omului” a ONU, după ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

Teoria evoluționistă

Descrisă la un moment dat drept cea mai buna idee din toate timpurile teoria evoluționistă, afirma că toate viețuitoarele sunt înrudite și se trag din același strămoș comun. Ulterior teoria a fost combătută de oamenii de ștință.

Internetul

Inventat în 1989 de omul de știință Tim Berners-Lee, internetul, s-a devoltat extrem de rapid. Dacă la început erau doar câteva pagini, astăzi numărul lor ajunge la sute de miliarde. Cu toate că nu toate informațiile care circulă pe aceste pagini oferă informații pozitive, acestea oferă oprtunități care  nu existau anterior.

Săpunul

Conform scrierilor istorice, săpunul, a existat încă din perioade biblice; utilizarea lui pe scara largă a început abia in secolul XIX-lea. În acea perioadă Ignaz Semmelweis un medic din Viena a constatat că în cazul bebelușilor asistați la naștere de studenți la medicină  se înregistrau un număr mai mare de decese decât în cazul celor asistați de moașe. Medicul a pus asta pe seama microbilor de pe mâinile studenților, care efectuau autopsii. După întroducerea săpunului în protocolul studenților, s-a constatat cum numărul deceselor a scăzut vertiginos.

Cifra 0

Este cunoscută încă din vremea babilonierilor. Ea a fost introdusă în gândirea occidentală în secolul al XII-lea de matematicianul italian Leonardo Fibonacci. Aceasta a revoluționat lumea matematicii a fizicii cuantice, a tehnologiei rachetelor și a codului binar ( limbajul computerelor).

Legea gravitaţiei

În anul 1666, Isaac Newton, fizician si matematician englez, a analizat mişcările mai multor obiecte cosmice. El a formulat legea gravitaţiei, care se aplică și astăzi. Aceasta spune că fiecare corp din Univers exercită o forţă de atracţie asupra tuturor celorlalte corpuri, în funcţie de masele corpurilor şi de distaţa dintre ele.

John Farndon, împreună cu o echipă de experți a editat o carte, în care vorbește despre 50 de idei geniale care au schimbat lumea. De la apariția roții până la sistemul bancar,  cartea cuprinde idei și invenții care au revoluționat lumea în decursul timpului.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here