Zece mânăstiri creștine uimitoare

0
347

Monahismul creştin este o practică care a început să se dezvolte timpuriu în istoria Bisericii creștine, având la bază modele, concepte și idealuri zugrăvite de Sfintele Scripturi.  Mânăstire, înseamnă, în limba greacă locuință izolată, și se referă la un așezământ religios unde călugării creștini trăiesc respectând anumite reguli. Dacă la început, majoritatea călugărilor erau pustnici, în decursul timpului aceștia s-au reunit și în cele din urmă a trăit în mănăstiri creștine.

Primele mănăstiri creștine au fost ridicate în secolul al IV-lea în Egipt, și  au evoluat în decursul istoriei, devenind astăzi simboluri ale creștinusmului și monumente de arhitectură impresionante, conform http://www.touropia.com/

Mânăstirea Alcobaca

mana1Mânăstirea Alcobaça este un edificiu religios romano-catolic situat orașul de Alcobaça, în centrul Portugaliei. Ea a fost fondată de către primul rege portughez, Afonso Henriques, în 1153 și de atunci a menținut relații strânse cu regii Portugaliei de-a lungul istoriei sale.

Mănăstirea și biserica au fost primele cladiri gotice din Portugalia, și, împreună cu Mănăstirea Santa Cruz din Coimbra, sunt unele dintre cele mai importante mânăstiri medievale creștine din Portugalia.

Mânăstirea Sümela

mana2Mânăstirea Sümela este o mânăstire ortodoxă greacă situată la poalele unei stânci abrupte din valea Altindere din Turcia. Edificiul a fost construit în anul 386 d.Hr. în timpul domniei împăratului roman Theodosius I (375-395).  O legendă care circulă în jurul mânăstirii spune că doi preoți au fondat mânăstirea după ce într-o peșteră din munte, au descoperit o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

De-a lungul timpului, mânăstirea Sümela a căzut în ruină și a fost restaurată de nenumărate ori, de împărații romani. Forma actuală a așezământului religios datează din secolul al XIII-lea.

Mânăstirea Ostrog

mana3Mânăstirea Ostrog este o mănăstire ortodoxă sârbească amplasată într-o stânca impunătoare și abruptă numită Ostroška Greda. Așezământul ridicat în cinstea Sfântului Vasile de Ostrog este considerat cel mai popular loc de perelinaj din Muntenegru. Întemeiată în secolul al XVII-lea, forma actuală datează din 1923-1926, când a fost aproape complet refăcută,  după ce un incendiu a distrus cea mai mare parte a complexului, cu excepția celor două biserici din peșteră.

Kiev Pechersk Lavra

mana4Mânăstirea Peșterilor sau Kiev Pechersk Lavra este o mânăstire ortodoxă situată în capitala Ucrainei, Kiev. De la întemeierea sa ca „mânăstire-peșteră” în 1015 Lavra a fost un punct important al creștinismului ortodox din Europa de Est.  Kiev Pechersk deține numeroase monumente arhitecturale, printre care Great Lavra Belltower – turnul clopotniță, sisteme de peșteri subterane și a ziduri fortificate de piatră.

Mânăstirea Gelati

mana5Mânăstirea Gelati este un complex monahal din vestul Georgiei, format din biserica Maicii Domnului fondată de regele David Builder din 1106 și bisericile Sfântul Gheorghe și Sfântul Nicolae, construite în secolul al XIII-lea. Pentru o lungă perioadă de timp, Mânăstirea Gelati a fost unul din principalele centre culturale și intelectuale din Georgia, cu o academie unde îi puteai întâlni pe cei mai renumiți teologi, filosofi și oameni de știință ai vremii.

Muntele Athos

mana6Cel mai estic braț al peninsulei Halkidiki, muntele Athos, adăpostește 1400 de călugări în 20 de mânăstiri ortodoxe. Doar bărbații au acces pe munte, cu aprobare specială, intrarea în zonă este strict controlată, iar accesul se face doar cu barca.

Dintre cele 20 de mânăstiri, una este rusească, una este aparține bulgarilor și una este sârbească, restul fiind grecești. Există, de asemenea și așezăminte religioase în care trăiesc  comunități de călugări români.

Muntele Athos este stat autonom sub suveranitate greacească iar schiturile și mânăstirile străine sunt susținute de țările din care provin.

Mânăstirea Rila

mana7Mânăstirea Sfântul Ivan Rila, cunoscută sub numele de Mânăstirea Rila este cea mai mare și cea mai faimoasă mânăstire ortodoxă din Bulgaria. Așezământul este situat în nord-vestul munților Rila, în valea râului Rilska. Se crede că mânăstirea a fost fondată de pustnicul Ivan Rila, în timpul domniei țarului Petru I (927-968). Conform datelor istorice, Sfântul a trăit într-o peșteră din apropiere, simplu fără posesiuni materiale, în timp ce complexul a fost construit de discipolii săi.

Mânăstirea Sfânta Ecaterina

mana8Mănăstirea ortodoxă Sfânta Ecaterina este situată în peninsula Sinai, la gura unui defileu  de la poalele Muntelui Sinai. Este considerată a fi cea mai veche mânăstire creștină din lume care încă funcționează, deși Mănăstirea Sfântul Anton, care de află în sudul orașului Cairo, își atestă acest titlu.

Mânăstirea a fost construită din ordinul împăratului Iustinian I, în locul în care se crede că Moise a văzut rugul aprins. Biblioteca mânăstirii păstrează cea de-a doua cea mai mare colecție de manuscrise timpurii din lume, depășită numeric doar de Biblioteca Vaticanului.

Mânăstirea El Escorial

mana9Amplasată la poalele Sierra de Guadarrama în Spania, celebra San Lorenzo de El Escorial, a fost centrul politic al imperiului spaniol în timpul domniei  regelui Filip al II-lea. Proiectată de arhitectul Juan Bautista de Toledo în 1559, construcția a fost continuată și definitivată de Juan de Herrera, deoarece arhitectul și-a petrecut o mare parte a carieri sale la Roma, unde a lucrat la Bazilica Sf. Petru.

Astăzi, mânăstirea El Escorial funcționează ca  mânăstire, palat regal, muzeu, și școală.

Meteora

mana10Meteora – care în greacă înseamnă „suspendat în aer” sau „mijlocul cerului” – este una dintre cele mai mari și mai importante complexe mânăstirești ale Ortodoxiei Răsăritene din Grecia, al doilea după Muntele Athos.

Cele șase mănăstiri creștine – Sfântul Nicolae, Sfântul Ștefan, Sfânta Treime, Mănăstirea Schimbarea la față, Roussanou și Varlaam –  sunt construite pe piloni de gresie naturală, în centrul Greciei, în nord-vestul Câmpiei Tesaliei.

În secolul al XIV –lea, Athanasios Koinovitis, de la Muntele Athos, urmat de un grup de adepți,  a fondat pe stânca Broad Rock, mânăstirea Marele Meteor. Accesul dificil de realizat i-a ferit pe călugări de haosul politic și le-a oferit control deplin asupra intrării în mânăstiri. Accesul în mănăstiri, în mod deliberat dificil, necesita fie scări lungi îmbinate cu cabluri,  fie plase mari, utilizate pentru a transporta atât mărfuri cât și persoane. Poate un test al credinței, conform legendelor, cablurile de legătură erau  înlocuite numai  „atunci când Dumnezeu le lăsa să se rupă”.

 Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here