Zece motive pentru care nu trebuie să te apuci de fumat

0
573

fumat_18_da45734a4bFumatul este, încă, cel mai întâlnit viciu, iar majoritatea celor care îl practică și-ar dori să nu fi avut de-a face niciodată cu el. Majoritatea fumătorilor au deprins această practică în adolescență, împinși de la spate de curiozitate sau de anturaj. Iată 10 motive pentru care ar trebui să nu încerci niciodată să aprinzi o țigară.

  1. Fumatul este unul dintre cele mai perfide droguri. Adicția la nicotină se realizează într-un timp foarte scurt și vei deveni dependent mult mai repede decât crezi. Nu te lăsa păcălit, crezând că deții controlul și poți renunța oricând. Întreabă orice fumător cu vechime și îți va spune cât de greu este să scapi de acest viciu.
  2. Această îndeletnicire are efecte devastatoare asupra sănătății. În ultimii 40 de ani s-a demonstrat fără dubiu că fumatul afectează în mod ireversibil inima, sistemul circulator, plamanii, papilele gustative, etc.
  3. Ideea că fumătorul este mai popular sau mai puternic este o teză falsă. Nu recurge la acest gest doar pentru a fi acceptat într-un grup. În plus, ca fumător, vei fi doar unalt membru vicios al găștii.
  4. Condiția fizică proastă pe care o au fumătorii este un alt motiv pentru care nu ar trebui să te împrietenești cu țigara. Fiecare activitate zilnică presupune minimum de efort, iar ca fumător, chiar și urcatul scărilor ți se va părea o corvoadă.
  5. Respirație urât mirositoare, ten îmbătrânit înainte de vreme, dinți îngălbeniți. Motive suficiente pentru a evita contactul cu țigara.
  6. Este greșită teoria susținută de fumători: „Mă ajută să mă calmez, scap de plictiseală”. Starea de bine ține de propria persoană, de conjucturi, factori ce țin de tine și de persoanele din jurul tău și nu are legătură cu fumatul.
  7. Obsesia de a nu fi prins de părinți. Orice tânăr fumător are o mare problemă atunci când trebuie să-și mascheze viciul, recurgând la tot felul de metode neconvenționale. Este stresant să trăiești tot timpul cu teama că ai tăi vor afla că fumezi și vei putea fi pedepsit pentru acest lucru.
  8. Conștientizează gustul pe care ți-l lasă țigara. Vei înțelege imediat că nu are nicio legătură cu plăcerea pe care ți-ar putea-o da savurarea mâncării preferate sau a desertului de care îți este poftă. Gustul amar persistă la orice oră și este obsesiv.
  9. Fumatul slăbește semnificativ pofta de mâncare și poate provoca scăderi în greutate. Mulți oameni greșesc și fumează motivați doar de ideea de a nu se îngrășa. Și această idee este falsă, pentru că greutatea poate fi controlată prin multe alte metode convenționale.
  10. Prețul ridicat al țigărilor este un alt motiv pentru care ar trebui să nu ai de-a face cu viciul cel mai prezent în viața oamenilor. Calculează cât ai plăti, lunar, pentru tutun și ce multe alte lucruri ai putea să faci cu acești bani.

Sursa: starjunior.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here