Stiaţi că…“zero absolut” este cea mai mică temperatură din Univers?

0
1168
zero absolutPentru mulţi dintre noi, frigul este un “mic detaliu” care reuşeşte deseori să ne dea fiori, şi de cele mai multe ori să ne strice planurile. Apariţia anotimpului rece şi a temperaturilor foarte scăzute nu pare a fi o veste foarte bună pentru noi, pământenii.

Ei bine, cum aţi reacţiona dacă aţi afla că cel mai friguros loc din Univers are o temperatură mai mică de “zero absolut”?

Chiar dacă se ştie că Universul este un loc foarte friguros cu temperaturi extreme de scăzute, nu ne-am fi aşteptat la acest mic detaliu. Dar, iată că “spaţiul Gol” al cosmosului poate ajunge şi până la -270 de grade Celsius, adică “zero absolut”.

Potrivit spuselor celor de la BBC, temperatura este atât de scăzută încât ar putea îngheţa şi hidrogenul de pe Pământ; originea acestui “Spaţiu Gol” este chiar explozia primordială, Big Bang, cea care a şi dat naştere întregului Univers. De atunci, cosmosul este scăldat în aceste radiaţii, numite şi “microundele universului”.

În constelaţia Centaurus, la 5000 de ani lumină distanţă se află Nebuloasa Boomerang, un nor de gaze produs de moartea unei stele.  Poziţionat în sud, acest nor este pe cât de misterios, pe atât de spectaculos.

Specialiştii au descoperit  că in Nebuloasa Boomerang, temperatura scade cu jumătate de grad mai mult faţă de “zero absolut”.

Din toate studiile realizate până în prezent, acesta se pare că este cel mai friguros loc din Univers. Acestea fiind spuse, şi soarele nostru poate deveni, la un moment dat, o formaţiune de gaze asemănătoare Nebuloasei Boomerang. Fiecare stea care moare devine un “Gigant Roşu” şi cel mai probabil, şi Soarele se va transforma într-un “Gigant Rosu”; el va putea înghiţi pe rând planetele Mercur, Venus şi posibil Pământul.

Analizând dilema stelelor care se sting, cercetătorii consideră fenomenele de tipul “Nebuloasei Boomerang” a fi foarte importante. Dar, în mod aparte, ea este diferită faţă de altele de genul ei. Numele ei e dat de forma curbată, asemănătoare unui boomerang.

O echipă de astronomi a descoperit că în interiorul nebuloasei, gazul izbucneşte cu o viteză de 164 de kilometri pe secundă. Aceasta este mai mare decât viteza medie a trenurilor de mare viteză din lume; este de zece ori mai mare decât viteza obişnuită întâlnită în cadrul unor fenomene identice. De aici rezultă şi motivul pentru care este mai rece decât “cel mai rece” punct din Univers, conform celor de la http://www.noi.md/.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here