“Naşul” imunităţii scăzute: Zincul Biologic

0
166

Zincul BiologicDoar trei grame, atât este zincul conţinut de organismul nostru. Însă, conform studiilor recente, de multe ori aceste trei grame valorează cât o… viaţă.

Zincul are o influenţă uriaşă asupra sănătăţii noastre, dintr-un motiv simplu: este impli­cat în tot ceea ce înseamnă diviziune celu­lară. Regenerarea organismului, înnoirea ţesuturilor depind de acest mineral, la fel ca şi producerea a nu mai puţin de 300 de enzime, implicate prac­tic în toate procesele vitale din fiinţa noastră. Echilibrul hormo­nal, imu­nitatea, capacitatea noastră de a gândi şi de a simţi sunt extrem de dependente de zinc, motiv pen­tru care savanţii i-au acor­dat o atenţie cu totul aparte în ulti­mul deceniu. Ei au administrat zinc în formă biologică diverselor catego­rii de bolnavi, iar vindecă­rile au fost de-a dreptul miraculoase. În acelaşi timp, cercetătorii au des­coperit că o carenţă, chiar mică, din acest oligoelement poate afecta grav sănătatea.

Deficienţa de zinc în organism

Conform celor mai recente statistici ale Organi­zaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproape 50% din­tre locuitorii planetei suferă de deficienţa de zinc. De ce? În primul rând, pentru că alimentele super-pro­ce­sate şi rafinate ale zilelor noastre sunt foarte să­race în acest element în stare naturală. Simptomul cel mai frecvent al deficienţei de zinc este creşterea vul­nerabilităţii la infecţii şi la bolile tumorale, adică scă­derea imunităţii. Când deficienţa de zinc se cro­nici­zează, apar oboseala generalizată, problemele ocu­lare; infertilitatea, rănile se vindecă mai greu; or­ga­nismul îmbătrâneşte accelerat. În fine, în cazurile de carenţă gravă de zinc, se produce căderea genera­li­zată a părului, apar tulburările digestive, osteopo­roza, insuficienţa renală, diabetul, tulburările cardiace grave, decesul.

Zincul biologic din alimente

Sursele excelente de zinc din hrana noastră cea de toate zilele sunt: germenii de cereale, în special cei de grâu, ovăz şi orz; seminţele de dovleac; nucile şi caju-ul. Totuşi, pe primul loc se află aşa-numitele fruc­te de mare, în special scoicile, crabii, apoi icrele. Acestea conţin cantităţi impresionante din acest oligoele­ment. De exemplu, o sută de grame de stridii (campi­oane ab­solute în domeniu) conţin 400% din cantitatea de zinc necesară zilnic organismului.

Cantităţi semni­fi­ca­tive de zinc mai întâlnim în lactatele ecologice (în special iaurtul şi caşcavalul); în ouăle ecologice, pre­cum şi în unele leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte); în ciocolata neagră (cu peste 70% cacao). La polul opus se situează alimentele rafinate, foarte bo­gate în zaharuri. Acestea nu doar că nu conţin deloc zinc, dar chiar obligă organismul să consume mari cantităţi din acest oligoelement. Astfel, zahărul, făina albă, amidonul modificat, orezul decorticat, precum şi alimentele care le conţin au nevoie pentru a fi meta­bolizate de consumarea unor cantităţi importante de zinc. Din aceste motive, este foarte necesară supli­men­tarea acestuia.

Zincul biologic şi imunitatea

Acest oligoelement concurează cu titlul de cel mai puternic ajutor pentru imunitate cunoscut. La persoa­nele răcite, de exemplu, rezervele de zinc din orga­nism scad într-un ritm rapid. Consumul creste de 3-4 ori faţă de normal, ceea ce indică folosirea intensă a acestui mineral pentru procesele de apărare. Mai mult, atunci când se administrează acest oligoele­ment în timpul infecţiei, capacitatea de apărare a or­ga­nis­mului creşte rapid. Cercetări făcute la institutul ame­rican “Linus Pauling” arată că 10-20 mg de zinc, ad­ministrate zilnic, reduc perioada de vindecare a infec­ţiilor virale (gripale, herpetice, cu rotavirusuri etc.).

În combinaţie cu vitamina C, efec­tele imunostimu­la­toare ale zincului sunt şi mai puter­nice. Acest lucru il recoman­dându-l pentru creşterea eficienţei tra­ta­mentelor cu antibiotice şi antivirale, dar şi pentru tra­tarea unor boli grave, cum ar fi infecţia cu HIV, hepatitele virale, infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice. În ţările lumii a treia, unde infecţiile di­gestive conduc la moar­tea a milioane de copii cu vâr­sta sub 5 ani, sim­pla suplimentare a zincului a condus la salvarea vieţilor a aproape jumătate dintre micii pacienţi luaţi în tra­tament.

Revista ”Formula AS”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here