Ziua Artei Fotografice în România

0
90

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România. 11 ianuarie reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca primul fotograf al României. Pictor și fotograf, Carol Popp de Szathmary s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare.

arta fotoA studiat la seminarul teologic de la Blaj, dar l-a întrerupt, plecând să studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri și scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român și primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, artistul s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniței și a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificațiile și combatanții. Staționarea trupelor rusești, apoi a celor turcești și austriece la București i-a oferit artistului fotograf o neașteptată posibilitate de afirmare.

Acest pionier al fotografiei a realizat o bogată colecție de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu ofițeri superiori din toate armele și din toate taberele. Lui îi aparține și portretul generalului rus Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista „The Illustrated London News”din 3 octombrie 1855.

A fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraților Napoleon al III-lea și Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtembergului și marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.

Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, a fost pictorul Curții Regale din Cotroceni. A fost pictor și fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa.

A deschis expoziții la București (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziției Universale, costume naționale și peisaje românești și a obținut premiul II. A murit la 14 martie 1887.

Asociația Artiștilor Fotografi

La 28 noiembrie 1956 a fost înființată Asociația Artiștilor Fotografi, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Aurel Bauch, ing. T. Silistrarianu, Eugen Iarovici, Hedy Löffler-Weiselberger, Vulpaș Gh, Hananel Ion, Lovinescu Andrei, ing. Comănescu Silviu, dr. Spiru Constantinescu, Löwy Tibor, Gheorghe Șerban, Kauffman Alfred, ing. Mărculescu Herbert, ing Tomescu Nicolae, Marinov Iulian, Spitzer Clara, Grigorescu Dan, Bacal Lidia, Tadeu Cios, Mihai Popescu, Hausleitner Frederic, ing. Bubuleac A. și Cernescu Sever.

Asociația Artiștilor Fotografi din România a avut sediul, inițial, în București, Piața Scânteii nr. 1, Raion Stalin. În 1960, sediul Asociației s-a mutat la parterul Palatului ”Universul” din strada Brezoianu nr. 24, în care a fost amenajată o bibliotecă și o Galerie de artă fotografică. Era singura galerie permanentă de acest fel din România, aici fiind organizate expoziții ale unor artiști fotografi din țară și din străinătate. Asociația a obținut, ulterior, un spațiu pe strada Schitu Măgureanu, în care a fost amenajat un studio de creație cu o dotare tehnică fără precedent la vremea respectivă: aparate de fotografiat, aparate de mărit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru și color și un punct de vânzare a materialelor fotosensibile (filme, hârtie și soluții).

În toată această perioadă, Asociația Artiștilor Fotografi a organizat Saloane Internaționale ale României, majoritatea fiind vernisate la Galeria Dalles din București.

Asociația Artiștilor Fotografi a editat, în colaborare cu Institutului Național de Informare și Documentare Științifică și Tehnică, buletinul Asociației, intitulat ”Fotografia” (1966-1989), apoi, în colaborare cu Institutul Central de Documentare Tehnică, a editat caietele selective ”Fotografia”, în care au fost publicate, în principal, articole de tehnică fotografică, iar din 1990, pentru o perioadă foarte scurtă, revista ”Fotografia&Video”. Aceasta a reapărut în 2001, devenind organul de presă oficial al AAF-România. În 2001, AAF era compusă din opt filiale teritoriale: Banat, Bucovina, București, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania, precum și din 17 fotocluburi afiliate, membri individuali străini și din diasporă și 1.500 de membri individuali. În scurt timp, AAF a redus numărul fotocluburilor la 15 și, ulterior, și-a încetat, practic, activitatea.

S-a aplicat o strategie de promovare și valorificare a lucrărilor fotografice. Cea mai reprezentativă manifestare tradițională este Festivalul național cu participare internațională ”Luna Fotografiei din România”, organizat, începând cu anul 2010, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Acesta cuprinde o serie de manifestări expoziționale de excepție, vernisate atât în Capitală, cât și în cele mai importante centre fotografice din România, precum și în Cernăuți (Ucraina), respectiv Budapesta și Szeged (Ungaria).

În 12 ianuarie 2011 a avut loc vernisajul primului Salon al Artiștilor Fotografi din București, organizat sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.

De asemenea, începând cu anul 2011, iubitorii de artă fotografică pot participa la Salonul Artiștilor Fotografi din București, care deschide, în fiecare an, suita manifestărilor artistice ce au loc în cadrul festivalului „Luna Fotografiei din România”. Salonul omagiază, la fiecare ediție, câte un artist fotograf consacrat, care a îmbogățit patrimoniul artei fotografice românești.

În luna mai 2012 a fost lansat oficial Festivalul Fotografiei Europene, ediția I, organizat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului National.

Ediția din acest an a Salonului Artiștilor Fotografi din București este vernisată la 11 ianuarie, în spațiul expozițional F64 din București.

În septembrie 2013, AGERPRES a organizat expoziția dedicată Festivalului „George Enescu”, în fața Muzeului Național de Artă din Capitală. Expoziția, conținând peste 50 de fotografii, a prezentat imagini de la prima ediție a Festivalului, ce a avut loc în urmă cu 55 de ani, până la cele mai recente, dar și reproduceri ale unor pagini de ziar, în care s-a scris despre acest eveniment cultural. Articolele, culese din diferite publicații, aparțin perioadei 1958-2011.

În 13 decembrie 2013 a avut loc vernisajul primei expoziții de fotografie cu tema „Drumul României spre UE”, la Centrul Infoeuropa, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe.

Toate momentele importante parcurse de România în drumul său european, începând cu semnarea în 1993 a Acordului European de Asociere a României la UE până la numirea primilor europarlamentari români în 2007, au fost surprinse în fotografiile AGERPRES prezentate la expoziția de la centrul Infoeuropa.

La vernisaj au fost prezenți oficiali din Guvernul României și diplomați, personalități cu rol în integrarea europeană a României precum fostul comisar european Leonard Orban, fostul președinte Emil Constantinescu, personalități care au contribuit prin performanțe în domeniul sportiv la promovarea imaginii României: Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Gabriela Szabo.

Sursa: Agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here