15 octombrie – Ziua internaţională a femeilor din mediul rural

0
362

Ziua internaţională a femeilor din mediul ruralPentru prima dată Ziua internaţională a femeilor din mediul rural a fost marcată la 15 octombrie 2008, după stabilirea ei de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP); Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW); Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea pentru rolurile multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populaţia lumii. Ele contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale. Din cauza rolului lor cheie privind producţia de alimente şi a siguranţei acestora s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Alimentaţiei.

Femeile produc în mod obişnuit mai mult de jumătate din toată hrana: peste 80% în Africa; 60% în Asia; între 30-40% în America Latină şi ţările occidentale.

Femeile deţin doar două procente din pământul pe care-l muncesc, primind doar un procent din creditul agricol acordat.

Doar 5% din toate resursele agricole sunt direcţionate către femei. Femeile reprezintă 2/3 din totalul populaţiei analfabete.

Numărul femeilor din mediul rural care trăiesc în sărăcie s-a dublat din 1970.

Sursa: financiarul.ro

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here