Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

0
90
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului în urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizația Națiunilor Unite.

Rezoluția respinge orice negare a Holocaustului și încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generații lecția genocidului. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sa se mai repete. Astfel, se recomandă dezvoltarea de programe educaționale pentru a încerca să se prevină viitoare acte de genocid.

Alegerea zilei de 27 ianuarie este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. În anul 1945, supraviețuitorii lagărului au fost eliberați în după-amiaza zilei de 27 ianuarie. În 2015 se împlinesc 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Ziua Internațională a Holocaustului a fost comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase țări din întreaga lume.

Cu acest prilej, sunt aduse omagii, se aprind lumânări și au loc marșuri ale durerii. Toate acestea în memoria celor care au suferit și au murit în timpul Holocaustului.

În acest an, la București, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” printr-o serie de evenimente. Acestea se vor desfășura în perioada 27-29 ianuarie.

Marți, 27 ianuarie, în Studioul Horia Bernea al Muzeul Țăranului Român a avut loc deschiderea oficială a Festivalului de film pe tema Holocaustului. Acesta este organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Miercuri, 28 ianuarie, la Lauder-Reut Educational Complex, va fi lansată cartea pentru copii “Bunica-fetiță și povestea ei” de Suzana Raweh și Dafna Schoenwald și a piesei de teatru cu păpuși cu același nume.

Biblioteca Națională a României va găzdui pe 28 ianuarie sesiunea “Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului”.

Ea este organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. La sesiune vor participa elevi ai Colegiului “Ion Creangă”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here