Ziua internațională a limbilor materne

0
96

În cadrul celei de-a treizecea sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO (noiembrie 1999), a fost adoptată Rezoluția 37, care recomanda Națiunilor Unite măsuri clare privind promovarea diversității lingvistice, a multiculturalității și a valorilor culturale universale prin intermediul rețelei globale de informații, internetul.

limbi materneCelebrarea Zilei internaționale a limbilor materne este unul dintre principalele obiective spre care se îndreaptă eforturile UNESCO în ceea ce privește promovarea diversității lingvistice și a unei educații în acest spirit.

Pentru 2014 tema aleasă: „Limbile locale pentru cetățenie globală: focus pe stiință”, susține necesitatea unui accent continuu pe educația multilingvă în condițiile recunoașterii marilor valori acumulate de comunități, de-a lungul secolelor.

Referitor la tema anului, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, subliniază în mesajul său: „Limbile locale sunt limbile cele mai vorbite în prezent în domeniul științei.

Ele sunt, de asemenea, cele mai amenințate. Prin excluderea limbilor, vorbitori sunt privați de dreptul lor fundamental uman la informațiile științifice.”

În statele membre ONU, Ziua internațională a limbilor materne este marcată prin organizarea a diferite manifestări culturale, seminarii, conferințe, concursuri pe teme culturale, lingvistice și educative, de către autoritățile guvernamentale, universități, institute de cercetare, culturale și asociații culturale și de tineret. Acțiunile sunt susținute de toate mijloacele media.

Este semnificativ faptul că în ultimii ani UNESCO a elaborat un șir de documente care conțin referiri asupra limbilor. Este vorba despre Declarația universală privind diversitatea culturală și planul de acțiuni (2001), Convenția privind salvgardarea moștenirii culturale intangibile (2003), Recomandările privind promovarea și folosirea accesului multilingv și universal în cyberspace (2003) și Convenția privind protecția și promovarea diversității creației culturale (2005). Dar angajamentul UNESCO poate fi efectiv numai dacă va fi la unison cu aspirațiile întregii comunități internaționale politice, științifice, educaționale și culturale.

La nivel mondial, există aproximativ 7.000 de limbi materne. Conform „Atlasului limbilor în curs de dispariție”, editat de UNESCO, în anul 2001, pe parcursul a câteva generații, mai mult de 50% dintre acestea sunt amenințate de dispariție.

În 2000, a fost pentru prima oară când această zi a fost celebrată de Organizația Națiunilor Unite, urmărind o conștientizare deplină a tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și implicit promovarea solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog.

La 16 mai 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 61/266 a solicitat statelor membre „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de către popoarele lumii.”

Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 „Anul Internațional al Limbilor”, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegere internațională, prin multilingvism și multiculturalism. UNESCO a fost desemnată să coordoneze activitățile desfășurate cu această ocazie.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here