Ziua internațională a ziaristului sportiv

0
68

25898661În fiecare an, la 2 iulie este sărbătorită Ziua internațională a ziaristului sportiv.

Stabilită, în 1995, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS) pentru a celebra anual crearea acesteia, la 2 iulie 1924. Ședința constitutivă a avut loc la Paris sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport. A reunit 80 de reprezentanți din 18 state, printre care și România și a fost elaborat statutul AIPS.

AIPS și-a propus “apărarea intereselor ziariștilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres și educație, îndeplinirea misiunii de fraternitate și pace între oameni și popoare”, obiective urmărite și în prezent.

Și până în 1924 presa sportivă a fost în atenția opiniei publice. Primele “foi” sportive au apărut în China antică și erau scrise și multiplicate de scribi. În epoca feudală, primele referiri la spectacole sportive au fost menționate într-o ordonanță a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, care stipula interzicerea jocului de fotbal, din cauza marilor pagube aduse orașului Londra și a numărului mare de victime înregistrate. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, după apariția tiparului, au ieșit primele gazete care conțineau și știri sportive. Primii ziariști sportivi acreditați la competiții internaționale au fost la Jocurile Olimpice din Grecia, din 1896. În 1908, existau câteva cotidiane sportive “El Mundo Deportivo” (Spania), “La Gazzetta dello Sport” (Italia) și “L’ Auto” (Franța).

Primele transmisii ale unor meciuri de box și ale curselor hipice au fost realizate de americani, înainte de Primul Război Mondial. În Franța și SUA, imediat după prima conflagrație mondială, au fost realizate primele transmisii radiofonice de la mitinguri aviatice, curse de ciclism și gale pugiliste.

În 1928, cu ocazia Olimpiadei de la Amsterdam, concernul “Philips” a încercat să transmită și să înregistreze imagini. În 1932, o parte a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles a fost prezentată la cinematograf. Patru ani mai târziu, la Olimpiada de la Berlin, a fost transmisă experimental prima emisiune sportivă televizată, numai în regiunea orașului Berlin, iar în 1960 a avut loc prima transmisiune transoceanică, cea de la Jocurile Olimpice de la Roma.

De la 29 de țări, participante în anul de început, în prezent s-a ajuns la peste 150.

Cu prilejul Zilei internaționale a ziaristului sportiv, se organizează atât conferințe, simpozioane menite să accentueze rolul jurnalistului sportiv în mass-media, cât și numeroase competiții sportive la care participă jurnaliști.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here