Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia

0
101

6f6941d2edZiua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia (International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition) se marchează în fiecare an începând din 1998.

În 2014, UNESCO marchează 20 de ani de la lansarea ”Slave Route Project”, în 1994, în Ouidah (Benin), prin care se evidențiază faptul că ignoranța sau ascunderea unor evenimente istorice majore constituie un obstacol în calea înțelegerii reciproce, a reconcilierii și cooperării între popoare.

UNESCO a decis să rupă tăcerea din jurul comerțului cu sclavi și al sclaviei, fenomene care au afectat toate continentele și au provocat mari frământări ce au contribuit semnificativ la modelarea societății moderne.

Proiectul ”Slave Route” are trei obiective: să contribuie la o mai bună înțelegere a cauzelor ce au condus la diverse forme de exploatare, a problemelor și consecințelor practicării sclaviei în lume (Africa, Europa, America, Caraibe, Oceanul Indian, Orientul Mijlociu și Asia); să evidențieze transformările globale și interacțiunile culturale care au rezultat din acest fenomen și să contribuie la formarea unei culturi a păcii prin promovarea reflecției asupra pluralismului cultural și a dialogului intercultural.

Proiectul a avut un impact semnificativ și a contribuit la recunoașterea comerțului cu sclavi și a sclaviei ca fiind o crimă împotriva umanității de către Organizația Națiunilor Unite, la Conferința mondială împotriva rasismului, de la Durban, din 2001.

Ediția din 2014 a Zilei internaționale de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia marchează și 50 de ani de la lansarea proiectului ”General History of Africa”, care a contribuit, de asemenea, la o înțelegere mai corectă a acestui fenomen. În plus, se prefigurează lansarea în ianuarie 2015 a Deceniului pentru persoanele de origine africană (2015-2024), în care UNESCO intenționează să participe în mod activ, prin diversele sale programe și în special prin proiectul ”Slave Route”.

Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Generale, de la Paris, din noiembrie 1997, prin Rezoluția 40.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here