Ziua Justiției se sărbătorește în acest an la 6 iulie

0
109

imageResizeInstituită în anul 1994, Ziua Justiției se sărbătorește în prima duminică a lunii iulie. 

 Ziua Justiției are menirea de a marca rolul și importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției, a tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, și un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale. 

La 27 iunie 2014 Uniunea Juriștilor din România a organizat cu ocazia aniversării Zilei Justiției simpozionul “Priorități actuale ale profesiilor juridice în înfăptuirea justiției”. Evenimentul a avut loc la Academia Română, iar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că țara noastră are parte de “vremuri interesante”, însă tocmai de aceea adresează actorilor sociali și clasei politice rugămintea de a manifesta reținere și să apere independența justiției.
Acesta a mai adăugat că anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justiției nu a fost deloc un an ușor iar intrarea în vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare în sistemul de Justiție. Ministrul a mulțumit tuturor magistraților, grefierilor și întregului personal pentru eforturile depuse ca intrarea în vigoare a acestor coduri să se facă fără probleme și și-a exprimat regretul că nu a reușit să convingă în ultima vreme suficient de mulți parlamentari să voteze proiecte propuse de Ministerul Justiției și de sistemul judiciar.
În anul 2013, Uniunea Juriștilor din România a marcat Ziua Justiției prin organizarea simpozionului cu tema “Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului” la care care au luat parte magistrați și reprezentanți ai profesiilor juridice liberale — avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești—, personalități ale vieții publice și juridice.
Lucrările simpozionului au fost deschise Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor și Robert-Marius Cazanciuc, ministrul justiției, în prezența premierului Victor Ponta. La manifestare au mai fost prezenți Oana Schmidt-Hăineală, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu-Mihail Nițu, procuror general al României.
Sursa: agerpres.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here