Ziua limbii ruse

0
179
Ziua limbii ruseZiua limbii ruse este marcată, la 6 iunie, la recomandarea Organizației Națiunilor Unite, făcând parte din programul de susținere și dezvoltare a multilingvismului și a diversității culturale. Unul dintre obiectivele acestui program este și promovarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU: engleză, arabă, spaniolă, chineză, rusă și franceză.

Scopul zilelor lingvistice ale ONU este de a sărbători multilingvismul și diversitatea culturală și de a realiza o informare despre acestea pentru a crește gradul de conștientizare și respectul pentru istoria, cultura și realizările fiecărei din cele șase limbi de lucru ale comunităților membre ONU, potrivit www.un.org, preluat de Agerpres.

Data de 6 iunie reprezintă ziua de naștere a marelui poet rus Alexander Pușkin (6 iun.1799-10 feb.1837), considerat întemeietorul literaturii ruse moderne, unul dintre marii maeștri ai poemului epic-liric. Ca poet liric, a cultivat elegia, oda, epistola, romanța, valorificând bogăția și frumusețea tradițiilor folclorice ale poporului rus.

Fiecare limbă oficială este sărbătorită de către Națiunile Unite în moduri diverse și creative.

Ele includ materiale unice de informare și evenimente culturale tradiționale pentru fiecare limbă, exprimate prin muzică, artă, poezie, teatru, film proiecții și produse culinare.

Decizia de organizare a zilelor limbilor ONU a fost luată de către Departamentul Informațiilor Publice al Organizației Națiunilor Unite la 20 februarie 2010, în ajunul Zilei internaționale a limbii materne, sărbătorită în fiecare an la 21 februarie, la inițiativa UNESCO.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here