Ziua Martin Luther King

0
211
Ziua Martin Luther King În 2015, Ziua Martin Luther King este marcată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii la 19 ianuarie, fiind considerată ca o zi pentru promovarea drepturilor egale pentru toți americanii, indiferent de originea lor.

Președintele american Ronald Reagan a semnat, la 2 noiembrie 1983, legea care instituie o sărbătoare federală, care să fie celebrată an de an, în a treia zi de luni din ianuarie, pentru comemorarea liderului american Martin Luther King Jr. (15 ianuarie 1929 — 4 aprilie 1968). Pentru prima dată, Ziua Martin Luther King a fost marcată la 20 ianuarie 1986.

În anul 2000, Ziua Martin Luther King a fost marcată pentru prima dată în toate cele 50 de state americane.

În ultimii ani, legislația federală i-a încurajat pe americani să participe, în această zi, la o acțiune de voluntariat.

Anul acesta, la 15 ianuarie, s-au împlinit 86 de la nașterea celui care a fost Martin Luther King Jr.

Scurtă biografie

Pastorul Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare, s-a născut în Atlanta, Georgia, la 15 ianuarie 1929, în familia unui pastor baptist.

A absolvit cursurile Colegiului Morehouse în 1948, iar, în 1951, cursurile Seminarului Teologic Crozer. Și-a obținut doctoratul în 1955, la Universitatea Boston.

Devenit, în 1954, pastor la Biserica Baptistă din Dexter Avenue, în localitatea Montgomery din statul Alabama, King s-a transformat într-un puternic militant pentru drepturile civile ale afro-americanilor din statele sudiste. În 1955, a organizat cel mai important protest al afro-americanilor, boicotul transportului public din Alabama de către afro-americani. Acestia erau nevoiți să călătorească în locuri speciale. Militant pașnic împotriva segregării pe criterii rasiale, King și-a câștigat respectul societății americane. Un talentat orator, în discursurile sale King a făcut apel la valorile creștine și la idealurile americane care i-au animat pe primii coloniști din America de Nord.

A fondat, în 1957, ”Southern Christian Leadership Conference” (SCLC).

Ea a devenit una dintre cele mai importante mișcări pentru eliminarea segregării rasiale din Statele Unite. Curtea Supremă de Justiție, la care King a apelat în numeroase rânduri, a eliminat treptat toate discriminările rasiale din sudul SUA. În 1963, marșul din Washington a influențat puternic percepția opiniei publice americane și internaționale asupra problemelor din sudul Statelor Unite.

Președintele John F. Kennedy (1961-1963) a adoptat o serie de măsuri care au eliminat segregarea rasială din instituțiile publice americane.

Succesorul său, Lyndon B. Johnson (1963-1969) a continuat politica promovată de acesta și, în 1964, a promulgat Civil Rights Act, document prin care era eliminată orice formă de discriminare rasială pe teritoriul Statelor Unite.

A primit din partea a numeroase colegii și universității diplome de onoare. A fost distins postum cu ”Presidential Medal of Freedom” (1977) și ”Congressional Gold Medal” (2004).

Martin Luther King Jr. s-a căsătorit cu Coretta Scott, la 18 iunie 1953, și au avut patru copii.

A fost asasinat în Memphis, Tennessee, la 4 aprilie 1968.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here