Ziua mondială a arhitecturii: “Orașe sănătoase = orașe fericite”

0
229

Fontana-di-Trevi-Baroque-Architecture-Rome-ItalyZiua mondială a arhitecturii să se celebreze la aceeași dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni din octombrie.  Sărbătoarea a fost istituită la cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaționale a Arhitecților de la Barcelona, în 1997.

Prin tema aleasă pentru anul 2014, “Orașe sănătoase = orașe fericite”, Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) subliniază necesitatea de a promova aspectele arhitecturale de calitate în dezvoltarea orașelor obținând astfel și o calitate mai bună a vieții pentru locuitorii acestora. În această zi sunt organizate evenimente și pentru a crește gradul de conștientizare a activității depuse de arhitecți și firmele de arhitectură, relatează Agerpres.

Tema Zilei mondiale a arhitecturii pune accentul și pe fenomenul migrației populației între orașe, care în prezent atinge cotele cele mai înalte din istoria umanității. Acest fenomen implică și o diversitate culturală foarte bogată reflectată de la cele mai mici construcții până la cele mai grandioase.

UIA recomandă organizarea de evenimente, care să evidențieze cultura ca o parte vitală a procesului de arhitectură și să ilustreze potențialul acesteia în rezolvarea provocărilor cu care se confruntă arhitecții în exercitarea profesiei lor. Aceste noi abordări recunosc rolul culturii ca un sistem de valori și resurse pentru construirea și dezvoltarea durabilă, relevând necesitatea de a folosi experiența generațiilor trecute și recunoașterea culturii ca parte a bunurilor comune globale și locale. Puterea extraordinară a culturii poate fi valorificată atunci când există o abordare axată pe oameni și așezăminte, experiența culturală fiind integrată în programele de dezvoltare și inițiativele de consolidare a păcii.

Organizația Națiunilor Unite recomandă integrarea dimensiunii culturale în mod sistematic în definiții ale dezvoltării durabile și ale creșterii bunăstării, prin politici și programe de dezvoltare naționale și regionale. Diversitatea culturală implică soluții diferite de dezvoltare. O înțelegere a culturii, ca o deschidere spre evoluție și o abordare bazată pe drepturi și respectul pentru diversitate, va permite oamenilor să trăiască așa cum ei aleg, sporind astfel oportunitățile și capacitățile umane, promovând în același timp înțelegerea reciprocă și schimburile între popoare.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here