Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților: “Biserica fără frontiere: mamă a tuturor”

0
92

Ziua Mondială a MigranțilorZiua Mondială a Migranților și Refugiaților este marcată în 2015 în 18 ianuarie. Anul acesta, Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților, aflată la cea de-a 101-a aniversare, are ca temă “Biserica fără frontiere: mamă a tuturor”. Acesta este  mesajul papei Francisc dedicat acestei zile.

Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților a fost instituită în 1914, după începerea Primului Război Mondial, de papa Benedict al XV-lea, informează Agerpres.

Trăim într-o epocă în care migrația a devenit foarte vastă. Un număr mare de persoane părăsește locul de origine și întreprinde riscanta călătorie a speranței în căutarea unor condiții de viață mai bune. Adesea acest fenomen social este privit cu neîncredere și ostilitate. Uneori, neincredere exista chiar și în comunitățile ecleziale, înainte de a fi cunoscute istoriile de viață, persecuțiile sau lipsurile persoanelor implicate. Religia îndeamnă la a primi cu respect și solidaritate pe străinul nevoiaș.

Noi angajamente de solidaritate

Caracterul multicultural al societăților de astăzi încurajează biserica să-și asume noi angajamente de solidaritate și de comuniune; astfel se va garanta conviețuirea armonioasă între persoane și culturi.

Această zi oferă oportunitatea de a reflecta asupra fenomenul crescând al migrației. Dimensiunile atinse de mișcările migratoare determină o colaborare sistematică. Ea trebuie să implice, atât, instituțiile guvernamentale, cât, și organizațiile internaționale pentru a putea reglementa și gestiona în mod eficient acest fenomen. Este importantă colaborarea la diferite niveluri pentru adoptarea instrumentelor normative care să îi protejeze pe migranți.

Un miliard de migranți

Globalizării fenomenului migrator trebuie să i se răspundă cu globalizarea actelor de caritate și a formelor de cooperare. Se impune, de asemenea, intensificarea eforturile pentru a crea condițiile adecvate pentru garantarea unei diminuări progresive a motivelor care determină populații întregi să-și părăsească țara natală din cauza războaielor și lipsurilor.

Astăzi, potrivit statisticilor, în lume sunt aproximativ un miliard de migranți, iar dintre aceștia aproximativ trei milioane sunt români.

Emigrația să nu fie unica opțiune

Este important ca prin efortul pe care fiecare țară ar trebui să-l facă, să creeze condiții economice și sociale mai bune în patrie, în așa fel încât emigrația să nu fie unica opțiune pentru cel care caută pace, dreptate, siguranță și respectarea deplină a demnității umane. Crearea oportunităților pentru a muncii în sectoarele economiei locale va evita despărțirea familiilor. Acest lucru va garanta condiții de stabilitate pentru persoane și pentru colectivități.

Acestei categorii a populației îi mai este dedicată o zi de către Națiunile Unite — Ziua internațională a migranților. Aceasta este marcată la 18 decembrie.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here