Ziua Mondială a Rinichiului: Un pahar de apă pentru sănătatea rinichilor

0
230

1024x768În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului se marchează în 12 martie. Prin această zi se urmărește conștientizarea importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor renale.

Inițiatorii ne îndeamnă pe toți ca în această zi să bem un pahar de apă pentru sănătatea rinichilor, un gest simbolic, pentru a ne aminti că rinichii sunt organe vitale, de care trebuie să avem grijă și prin alegerea stilului de viață. Dar, în același timp, trebuie să ținem cont de faptul că doar apa nu poate proteja și vindeca rinichii de boli, scrie Agerpres.

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, tema pentru acest an, ”rinichi sănătoși pentru toți”, face apel la acțiune, pornind de la factorii care pot contribui la îmbolnăvirea cronică a rinichilor: igiena precară, lipsa de hidratare sau alegerea de băuturi nesănătoase. Studiile au arătat că oamenii care beau sucuri zi de zi prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală de rinichi.

Bolile de rinichi afectează în mare măsură calitatea vieții. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de aceasta.

În fiecare an, sunt organizate numeroase evenimente locale și naționale, susținute de către organizații de caritate, instituții de sănătate, precum și de persoane fizice, pentru a atrage atenția opiniei publice asupra importanței sănătății rinichilor.

Datele statistice la nivel mondial, valabile inclusiv pentru România, arată că o persoană adultă din zece are boala cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că în țara noastră aproximativ 1.800.000 de persoane sunt afectate de această boală, dintre care o parte sunt tratate prin dializă sau transplant renal. De aceea, boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică cu importante implicații sociale și economice și cu un impact semnificativ asupra bugetului alocat sănătății.

Istoria Zilei Mondiale a Rinichiului a început în 2006 și în fiecare an se desfășoară o campanie de informare axată pe o temă. Această zi a pornit ca o inițiativă comună a Societății Internaționale de Nefrologie și a Federației Internaționale a Fundațiilor Rinichiului. Ea reprezintă un prilej pentru a fi subliniate problemele cu care se confruntă pacienții cu boli de rinichi din întreaga lume și își propune să aducă în atenția publicului larg, a medicilor și autorităților, informații utile pentru a înțelege cum ne putem feri de bolile rinichiului. Deși frecvente și periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite din timp.

Ziua Mondială a Rinichiului a înregistrat un succes anul trecut prin numărul de evenimente organizate — 540 și prin numărul de țări participante — 86. Prezenta ediție, cea de-a X-a, va culmina prin organizarea Congresului Mondial de Nefrologie, între 13-17 martie, la Cape Town (Africa de Sud), potrivit site-ului dedicat acestei zile.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here