Ziua mondială a securității și sănătății muncii

0
70

astazi-este-marcata-ziua-mondiala-a-securitatii-la-locul-de-muncaÎn 28 aprilie, în fiecare an se marchează Ziua mondială a securității și sănătății muncii, la inițiativa Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Tema pentru 2015 este prezentată sub forma unui îndemn: “Alăturați-vă construirii unei culturi de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă!”. O cultură națională de securitate și sănătate în muncă este una în care dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos este respectat la toate nivelurile, în care guverne, angajatori și lucrători participă activ la asigurarea unui mediu de lucru prietenos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și îndatoriri definite, transmite Agerpres.

Ziua mondială a securității și sănătății muncii a fost marcată pentru prima dată în 2003. Cu toate acestea, în ultimii zece ani, cu o frecvență anuală, aproximativ două milioane de bărbați și femei își pierd viața ca urmare a accidentelor și bolilor legate de activitatea la locul de muncă. În plus, în fiecare an, se produc 270 de milioane de accidente de muncă și 160 de milioane de angajați sunt afectați de boli profesionale. Cheltuielile exprimate în dolari ajung la 2,8 miliarde, bani cheltuiți pentru tratament, pentru compensare și pentru reabilitare, după cum se menționează pe pagina ONU dedicată zilei în acest an.

Prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale, securitatea și sănătatea la locul de muncă, devin tot mai necesare în condițiile în care, potrivit unor statistici, la fiecare 15 secunde un muncitor moare ca urmare a unui accident la locul de muncă sau a unei boli profesionale. La fiecare 15 secunde, 160 de muncitori suferă un accident de muncă, potrivit www.un.org.

Potrivit unui comunicat al Confederației Naționale Sindicale “Cartel Alfa”, dat publicității la 27 aprilie 2015, numărul total al accidentelor de muncă în România a scăzut cu 5,6% în 2014 comparativ cu anul precedent, până la 3.962.

“La nivelul țării noastre, conform statisticilor furnizate de Inspecția Muncii, situația cu privire la numărul accidentelor de muncă în anul 2014 arată că s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire față de anul 2013. Numărul total al accidentelor de muncă a fost 4.201 în 2013 și 3.962 în 2014. Numărul total al persoanelor care au suferit accidente din care a rezultat incapacitate temporară de muncă a scăzut de la 3.903 în 2013 la 3.728 în anul 2014”, informează comunicatul CNS “Cartel Alfa”. Potrivit acestuia, numărul persoanelor accidentate mortal a scăzut în 2014, când s-au înregistrat 234 cazuri comparativ cu 298 cazuri în 2013.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcările sindicale din întreaga lume organizează manifestări comemorative în memoria celor care au decedat la locul de muncă sau campanii de întrajutorare pentru cei care sunt victime ale accidentelor și bolilor profesionale.

Biroul Internațional al Muncii lansează anual o carte de prezentare a situației actuale din domeniul securității muncii. Se pun în evidență progresele tehnice, dar și riscurile noi, care apar în procesul muncii, evoluția și tendințele de pe piața muncii.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here