Ziua mondială a turismului: 1,6 miliarde de turiști, până în 2020

0
111

header1_enOrganizația Mondiale a Turismului a instituit la 27 septembrie Ziua mondială a turismului. În 2014, tema propusă este “Turismul și dezvoltarea comunitară”, urmărindu-se astfel să se atragă atenția asupra rolului turismului în construirea unui viitor mai durabil prin participarea la dezvoltare comunitară. Această orientare este în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, iar ONU are în vedere promovarea turismului ca element esențial al dezvoltării în viitor.

“Valorificarea beneficiilor imense aduse de turism vor fi cruciale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și punerea în aplicare a agendei de dezvoltare de după 2015”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu prilejul celebrării zilei în 2014, relatează Agerpres.

9% din PIB-ul mondial

Ca un sector care reprezintă 9% din PIB-ul mondial, oferind unul din 11 locuri de muncă la nivel mondial și fiind considerat sector-cheie pentru dezvoltare și economii emergente, turismul este larg recunoscut pentru capacitatea sa de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea influenței economice a turismului a definit responsabilitatea sa socială. Un număr tot mai mare de țări acordă o importanță deosebită turismului în planificarea politicilor economice și de dezvoltare.

Fiind axată în special asupra comunității, celebrarea Zilei mondiale a turismului în 2014 scoate în evidență modul în care turismul poate influența pozitiv dezvoltarea durabilă la nivel de bază. Sectorul de turism bazat pe comunitate implică populația locală în procesul de luare a deciziilor în funcție de prioritățile locale.

Turismul implică activ comunitățile

Prin posibilitatea de a deveni parte a lanțului de valori, turismul implică activ comunitățile gazdă în procesul de dezvoltare, devenind, astfel, un catalizator al coeziunii sociale, dincolo de impactul imediat al creării de locuri de muncă și a consecințelor sale pozitive economice. El îmbunătățește, de exemplu, capacitățile locale de guvernare, fapt care multiplică impactul turismului și mai mult.

Festivitățile oficiale din acest an se desfășoară în orașul Guadalajara, din Mexic, cu participarea miniștrilor de turism, experților internaționali și a factorilor de decizie în domeniul turismului și al dezvoltării.

Se celebrează din  1979

Celebrarea Zilei mondiale a turismului a fost stabilită, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului, din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru 27 septembrie, aniversându-se și adoptarea statutului Organizației Mondiale a Turismului (OMT) (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980. Reprezentanții OMT stabilesc o temă anuală de dezbatere și o țară-gazdă în fiecare an, punând în prim-plan probleme de actualitate.

 1,6 miliarde de turiști, până în 2020

Scopul principal al Zilei mondiale a turismului este de a conștientiza în rândul comunității internaționale importanța turismului, a valorilor sale sociale, culturale, politice și economice.

Numărul turiștilor în lume a atins un nivel record în 2008, de aproximativ 922 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 2% (18 milioane) față de anul precedent. OMT estimează o creștere a numărului turiștilor, prognozat să ajungă la 1,6 miliarde la nivel mondial, până în 2020.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here