Ziua Mondială Maritimă. România este membru OIM din 1965

0
295

mediu-marin_c23b3586cfff1fZiua Mondială Maritimă (World Maritime Day) se serbează la 25 septembrie. Cu acest prilej, Organizația Internațională Maritimă (OIM) atrage atenția lumii întregi asupra importanței securității maritime, siguranței transporturilor maritime, precum și protejării mediului marin.

În prezent, Organizația Internaționale Maritime are 170 de state membre și trei membri asociați. România este membru OIM din 1965.

“Convențiile OIM: punerea în aplicare efectivă” este tema din acest an şi reprezintă o oportunitate pentru a cunoaște instrumentele tratatelor, care nu au intrat încă în vigoare. Ratificarea acestora de către mai multe state și punerea în aplicare ar aduce beneficii semnificative pentru toate țările.

Ziua Mondială Maritimă este celebrată în multe țări din întreaga lume, printre care Australia, Canada, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Numeroase organizații maritime și sindicate organizează evenimente și activități speciale pentru a sărbători această zi.

Această zi a fost marcată pentru prima dată la 17 martie 1978. La data respectivă, organizația avea 21 de state membre, iar 77 organizații neguvernamentale internaționale au statut consultativ cu OMI şi 36 de organizații interguvernamentale au semnat acorduri de cooperare cu această organizație.

Bazele Organizației Internaționale Maritime au fost puse în 1948, în cadrul unei conferințe internaționale desfășurată la Geneva, iar numele inițial al organizației a fost Organizația Maritimă Consultativă Interguvernamentală, pentru ca în 1982 să devină OIM. Convenția care a consfințit înființarea organizației a intrat în vigoare în 1958.

OIM este organismul principal al Națiunilor Unite responsabil cu îmbunătățirea măsurilor de securitate maritimă și cu reducerea gradului de poluare ca urmare a traficului maritim.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here