Ziua Națională a României, sărbătorită la Washington cu peste 400 de invitaţi | FOTO

0
92

Ziua Națională a României, sărbătorită la Washington

Ziua Națională a României, sărbătorită la WashingtonZiua Națională a României, sărbătorită la Washington

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat, în 28 noiembrie, Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, în prezenţa a peste 400 de invitaţi, informează un comunicat al Ambasadei.

Evenimentul a fost dedicat celebrării Centenarului României unite, Ambasada României organizând cu această ocazie o expoziţie amplă conţinând proclamaţiile în original emise de guvernatorii statelor americane care au salutat împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi excelentele relaţii dintre SUA şi Statele Unite ale Americii.

Vasile Stoica, unul dintre eroii Marii Uniri

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a evocat activitatea crucială desfăşurată în sprijinul unirii de către comunitatea românească din Statele Unite ale Americii, reprezentată de unul dintre eroii Marii Uniri, căpitanul Vasile Stoica, preşedintele Ligii Românilor din America, sub cupola căreia, în 1918 s-au unit 150 de organizaţii ale românilor americani.

„Vasile Stoica s-a întâlnit cu preşedintele Wilson şi a avut un rol important în mobilizarea sprijinului american pentru eliberarea şi unirea românilor, fiind totodată un erou tragic al Marii Uniri, după ce a murit în închisorile comuniste.”

Contribuţia Statelor Unite la Marea Unire

Ambasadorul român a remarcat contribuţia Statelor Unite ale Americii care, prin cele „14 Puncte” emise de preşedintele Woodrow Wilson, au deschis calea românilor de a trăi liberi şi uniţi într-un stat democratic modern.

Oficialul român a subliniat actualitatea şi universalitatea principiilor democratice incluse în Rezoluţia de la Alba Iulia, reamintind cuvintele marelui om politic român, Iuliu Maniu care afirma la 1 decembrie 1918 că „noi privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca un triumf al libertăţii omeneşti.”

Ziua Națională a României

În  mesajul său, Jackie Walorski, membru al Congresului SUA a menţionat că a locuit cu familia timp de 4 ani în Bucureşti, România ocupând un loc special în inima ei. Oficialul american a subliniat că România este un aliat vital al Statelor Unite, americanii fiind recunoscători pentru prietenia şi parteneriatul strategic strâns cu românii.

De asemenea, Jackie Walorski a menţionat că  americanii şi românii luptă împreună pentru apărarea păcii şi libertăţii, iar în calitate de membru al grupului de grupului de prietenie cu România din Congresul SUA va introduce în Camera Reprezentanţilor o rezoluţie de celebrare a Centenarului.

Ziua Națională a României, sărbătorită la Washington
Ziua Națională a României, sărbătorită la Washington
Mesajul oficial al Departamentului de Stat al SUA

Matthew G. Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice a prezentat mesajul oficial al Departamentului de Stat, adăugând că președintele SUA, Donald Trump, îi va transmite președintelui României, Klaus Iohannis, pe 1 decembrie, un mesaj de felicitare cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Oficialul american a mai anunțat că un mesaj de felicitare din partea secretarului de stat Michael Pompeo urmează a fi transmis, de asemenea, pe data de 1 decembrie. Matthew Boyse  a subliniat că relaţia dintre Statele Unite şi România este atât de puternică deoarece avem multe în comun: valorile occidentale, angajamentele pentru securitatea internaţională, prosperitatea bazată pe economia de piaţă şi democraţia.

România, un aliat valoros şi puternic

Matthew Boyse a menţionat că în cadrul parteneriatului strategic puternic, cooperarea dintre cele două ţări a evoluat de la nivel local şi regional la nivel global.

„Nicăieri nu este mai evident decât în Irak şi Afganistan faptul că România este un aliat valoros şi puternic, soldaţii români şi americani continuând să lupte umăr la umăr în fiecare zi”, a declarat oficialul american, care a subliniat sacrificiile făcute de România. De asemenea, Mathew Boyse a accentuat faptul că, în afară de cooperarea în domeniul securităţii, s-a dezvoltat şi dimensiunea economică a parteneriatului strategic, România având o economie dinamică.

Luis Borunda, secretarul de stat adjunct al statului Maryland, a prezentat proclamația semnată de guvernatorul Larry Hogan pentru onorarea şi celebrarea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Ordinul „Meritul Cultural” 

Un moment aparte în cadrul recepţiei l-a constituit ceremonia de decorare a Centrului Internaţional Woodrow Wilson, cu Ordinul „Meritul Cultural”, atât pentru contribuţia deosebită adusă la consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA în domeniul educaţiei şi cercetării, cât şi pentru a onora memoria Preşedintelui Woodrow Wilson, ale cărui principii şi convingeri sunt promovate prin activitatea Centrului.

În numele Preşedintelui României, Klaus Iohannis, ambasadorul George Cristian Maior a înmânat distincţia profesorului Robert Litwak, vicepreşedinte al Centrului Wilson şi director pentru Studii Internaţionale de Securitate în cadrul instituţiei.

În alocuţiunea de mulţumire, profesorul Litwak a ţinut să sublinieze excelenta colaborare a Centrului Wilson cu cercetătorii şi specialiştii români, precum şi dorinţa de a extinde în continuare colaborarea cu instituţiile de profil din România.

Citește și:

1 decembrie, sărbărorit de toți americanii din Carolina de Nord
1 Decembrie: La mulți ani România! Cum arăta harta țării după Marea Unire
Explică-i copilului semnificaţia zilei de 1 Decembrie!

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here