Spania în gând și în suflet – Ziua Națională a Spaniei – La mulți ani!

0
75

SpaniaZiua Hispanității – Spania în suflet – „La mulți ani, Spania!” – „Trecut-au anii ca norii lungi pe șesuri…” 

La mulți ani, Spania!

Astăzi, 12 octombrie, este Ziua Națională a Spaniei. Mă leagă atât de multe de această țară, încât pot spune că îmi este ca o a doua patrie. Și spun acest lucru nu pentru că am petrecut acolo aproape patru ani din viață, deși și acesta ar putea fi un argument, ci pentru că sora mea și frumoasa ei familie locuiesc acolo de mulți ani. Așadar, pot afirma că o parte din mine este încă în Spania, țară pe care am iubit-o și am ales-o, într-o perioadă a vieții, să-mi fie casă.

De ce Spania? Pentru oamenii săi primitori și limba lor ce mi-era deja dragă, pentru relieful pitoresc, pentru preparatele sale culinare. Spania, pentru temperaturile sale primitoare, pentru dans și muzică, pentru vegetație, pentru mare și munte. Spania, cu autostrăzile sale luminate, orașele cu arhitectură unică, rezervațiile naturale, acvarii, lacuri, vile, edificii înalte.

Spania! Cu Mediterana verde clar, cu flamenco și castaniete, cu dansul profund ritmic, cu vapoare, catamarane, bărci… Cu meniul ei specific ce abundă în fructe de mare, cu tortilla de patatas, cu paella, cu churros, cu chuletas de cordero, cu sangria, cu tartas, cu turron… Spania, cu soare generos, briză suavă și multă umiditate, de-mi rămâneau rufele neuscate dacă le lăsam pe terasă peste noapte. Ce dor îmi e să locuiesc la malul mării! Ce dor îmi este de cățelușul care m-a însoțit până aici și care a plecat de lângă mine acum aproape doi ani…

Spania! Cu magazine de ceramică, artizanat, articole vestimentare handmade… Cu cele 12 boabe de struguri din Noaptea de Revelion… Cu „Bamboleo” a lui Julio Iglesias, „ El Porompompero” al lui Manolo Escobar, cu „Bandido” și „Solo se vive una vez” ale surorilor Azucar Moreno. Sau cu tinerii la modă atunci Alejandro Sanz, David Bisbal, Malu, David Civera…

Spania marea

Spania stradăPerfumes del ayer…

Toate momentele de atunci îmi sunt dragi și revin în minte atât de precis, ca un ayer mereu actual… Nici nu trebuie să mi le reamintesc privind fotografiile, eu chiar știu fiecare fotografie cu locul, starea, prietenii care mă însoțeau… Persoane dragi, trăiri, sentimente, aventură, risc, vremea când viața era o melodie fără sfârșit, iar pașii mei țineau ritmul ei… M-am delectat cu fiecare clipă, am trecut printr-un noian de emoții, le-am simțit aroma și vibrația, mi-au încălzit sufletul… Am adunat în ele oameni dragi ce dăinuie, suflete ce mi-au schimbat lumea interioară, amiciții ce supraviețuiesc dincolo de timp, distanță, hotare.

Mi-e dor de oamenii aceia calzi, mi-e dor să avem aceleași idealuri, drag îmi e de acei oameni străini, dar care-mi semănau atât de mult! Am venit de acolo cu multe lecții învățate, cu multe albume de amintiri, dar, pe cele mai importante le port în suflet și inimă. Astăzi este Ziua Hispanității și Ziua Națională a Spaniei! La mulți ani prosperi, Spania! Te llevo en mi alma. Siempre.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here